11 Ιούλιος 2016, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 14:38

Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

  • Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με στόχο από το 2017 να αφορά όλη τη χώρα, από την Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για την παροχή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ζουν σε 30 συγκεκριμένους δήμους. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, οι δικαιούχοι, εκτός από την οικονομική ενίσχυση, θα έχουν πρόσβαση σε ευκολίες στην φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στα 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού θα δίνεται προσαύξηση 100 ευρώ, και για κάθε ανήλικο μέλος επιπλέον 50 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2016, και η πληρωμή θα γίνεται μέσω τράπεζας εντός των πέντε τελευταίων ημερών κάθε μήνα. Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον επόμενο από αυτόν που έγινε η αίτηση και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Για παράδειγμα, όσοι κάνουν αίτηση στις 18 Ιουλίου το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο και θα λάβουν πέντε πληρωμές (Αύγουστος-Δεκέμβριος), ενώ όσοι κάνουν αίτηση τον Οκτώβριο το δικαίωμα θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο και θα λάβουν δύο πληρωμές. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του 2017.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (www.keaprogram.gr).