11 Ιούλιος 2016, 13:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 12:43

Καφές με τους Έλληνες και επανεκλογή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας

  • Καφές με τους Έλληνες και επανεκλογή για τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας
    Ο Μάλκομ Τέρνμπουλ και η ομογενής βουλευτής Τζούλια Μπαρνς σε καφέ στο «ελληνοκρατούμενο» Όκλι (φωτ.: SBS Greek)

Μια ιδιαίτερης σημασίας εμφάνιση έκανε το Σάββατο ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας που αν και «λαβωμένος» κατάφερε να κερδίσει και πάλι τις εκλογές. Μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο της κάλπης, και των διεργασιών που ακολούθησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το Σάββατο επέλεξε να εμφανιστεί στο Όκλι, ένα… ελληνοκρατούμενο προάστιο της Μελβούρνης, μαζί με την ομογενή βουλευτή Τζούλια Μπαρνς, η οποία –κόντρα στα προγνωστικά– κέρδισε την έδρα του Τσίζχολμ.

«Θέλησα να την συγχαρώ στο χώρο της, στην καρδιά του ελληνισμού», είπε ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Χαλαρός και ευδιάθετος, αφού είχε ήδη εξασφαλίσει τις «μαγικές» 76 έδρες που του επιτρέπουν να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας συνομίλησε με περαστικούς, επισκέφθηκε ελληνικές επιχειρήσεις και ήπιε καφέ με τους ομογενείς.

Κυρίως όμως μίλησε με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα, λέγοντας ότι οι ελληνικές σπουδές του και η γνώση της ελληνικής Ιστορίας τον βοήθησαν να ανοίξει τους ορίζοντες του. Ο 61χρονος Μάλκομ Τέρνμπουλ είναι πολυεκατομμυριούχος και πρώην τραπεζίτης.


Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σταυρινός αγκαλιά με την Τζούλια Μπανκς, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας (φωτ.: Neos Kosmos / Κ. Ντεβές)

Χθες, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μπιλ Σόρτεν τηλεφώνησε στον Μάλκομ Τέρνμπουλ και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία. Οι Εργατικοί τελικά δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες έδρες προκειμένου να αμφισβητήσουν τη νίκη του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Επόμενο βήμα για τον νέο πρωθυπουργό είναι να ανακοινώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης συνασπισμού. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκφράζουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος και για το πώς θα περάσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν και ψήφους εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.