11 Ιούλιος 2016, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 08:40

Καυτό φθινόπωρο για τα εργασιακά

  • Το φορολογικό τσουνάμι στους Έλληνες αποτυπώνει έκθεση του ΟΟΣΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Καυτό» θα είναι το φθινόπωρο καθώς οι θεσμοί, στα ήδη δύσκολα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται, είναι έτοιμοι να ζητήσουν και άλλα, ανοίγοντας το εργασιακό πακέτο.

Ο Σεπτέμβριος περιλαμβάνει τις ήδη γνωστές μειώσεις που προκύπτουν από την αυξημένη (από το τέλος Ιουνίου) παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, την πλήρη εφαρμογή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις κατά 5%-40%, τις αναδρομικές περικοπές στο ΕΚΑΣ και τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αναθεώρηση επιδομάτων και μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου. 

Τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμα πιο δυσβάσταχτα, γιατί εφαρμόζονται σε μια περίοδο που πρέπει να εξοφληθούν φόροι συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, με πρώτους τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, οι επικεφαλής των δανειστών, με επίσημο έγγραφο προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά δίνουν το στίγμα των διαθέσεών τους ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και απαιτούν νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, που θεωρούν ότι είναι από τους «υψηλούς» στην ΕΕ, ενώ ουσιαστικά ζητούν και περιορισμό 13ου και 14ου μισθού, σε συνδυασμό με περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τροποποιήσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση την προκήρυξη απεργιών. Ειδικά για το τελευταίο, οι δανειστές επιδιώκουν να μετατρέψουν τους κοινωνικούς εταίρους σε... διακοσμητικά στοιχεία, δυσκολεύοντας τις απεργίες στο μέλλον και δίνοντας ταυτόχρονα στους εργοδότες δικαίωμα ανταπεργίας.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε χθες ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν εστάλη ποτέ στην κυβέρνηση και επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε τρία σημεία: συλλογικές συμβάσεις και επαναφορά τους, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Πιο αναλυτικά, το κουαρτέτο προβάλλει τις εξής απαιτήσεις:

  • Κατώτατος μισθός: Να καθορίζονται οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα από το κράτος και να μην περιλαμβάνουν τυχόν προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίας) ή επιδόματα (π.χ. τέκνων). Σήμερα το όριο που έχει τεθεί είναι τα 586 ευρώ, που με την προσθήκη έως τριών τριετιών, φτάνουν τα 761 ευρώ μικτά για όσους, ανειδίκευτους εργάτες, έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας. Στο εξής, η τρόικα ζητάει να υπάρχει μόνο το όριο των 586 ευρώ, που για νέους έως 25 ετών είναι 511 ευρώ, και τίποτα περισσότερο.
  • 13ος–14ος μισθός: Οι κατώτατες αποδοχές να αποτελούν ένα μοναδικό ποσό αναφοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, που αποτελούν προσθήκη στην ετήσια αμοιβή των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ομαδικές απολύσεις: Να εξεταστεί η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% των εργαζομένων, ανά μήνα, στο 10% για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Επίσης, θεωρεί δεδομένη την κατάργηση των περιορισμών που υφίστανται σήμερα από τη νομοθεσία.
  • Συνδικαλιστικός νόμος: Να γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργιών. Οι πιστωτές θέλουν να λαμβάνεται η σχετική απόφαση από την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου και όχι από την πλειοψηφία των εκλεγμένων συνδικαλιστών ενός ΔΣ, όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, ανοίγουν και θέμα ανταπεργίας (lock out), ως αντίμετρο από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά μόνο για περιπτώσεις που μια απεργία θα έχει κριθεί καταχρηστική.