10 Ιούλιος 2016, 22:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούλιος 2016, 19:32

Καμπανάκι Παυλόπουλου για την κρίση: Αντίδοτο το ευρωομόλογο

  • Καμπανάκι Παυλόπουλου για την κρίση: Αντίδοτο το ευρωομόλογο
    (Φωτ.: thebest.gr)

Καμπανάκι για το χρέος που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έκρουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, τόνισε ότι: «Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί ν' αντιμετωπίσει την οξύτατη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για τις αντοχές της Ευρωζώνης στην κρίση, και εφόσον δεν αλλάξει πολιτική, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) δεν θα μπορέσει τελικώς να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που ήδη χτυπά την πόρτα της ζώνης του ευρώ και πρόκειται να ενταθεί.

Και αυτό γιατί κατά τον Π. Παυλόπουλο «μια τελική αποτίμηση της μελλοντικής αποτελεσματικότητας του προγράμματος ΟΜΤ, υπό τα προαναφερόμενα νομολογιακά δεδομένα του ΔΕΕ και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστήριο της Γερμανίας, οδηγεί στην ακόλουθη, δυσοίωνη, διαπίστωση: Η, ούτως ή άλλως, περιορισμένη εμβέλεια του προγράμματος ΟΜΤ –παρασάγγας απέχει έστω και από μια στοιχειώδη μορφή ευρωομολόγου που, μάλλον, φαίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαίο για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ μπροστά στις διαφαινόμενες μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες την απειλούν– σε συνδυασμό με τους κατά τ' ανωτέρω αυστηρούς περιορισμούς κατά την εφαρμογή του, υπονομεύουν, εξ αρχής, τη χρησιμότητά του ενόψει της τρέχουσας αλλά και της μελλοντικής συγκυρίας κρίσης χρέους.


(Φωτ.: thebest.gr)

»Μ' απλές λέξεις φαίνεται, και δη "δια γυμνού οφθαλμού", ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι, μ' αυτή την μορφή, το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς την υπάρχουσα -και διαρκώς διογκούμενη- κρίση χρέους εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς και τις πολλαπλές αρνητικές προεκτάσεις της».