9 Ιούλιος 2016, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2016, 12:29

Η αρχαία ελιά των Χανίων που τρέλανε τη ΝASA

  • Η αρχαία ελιά των Χανίων που τρέλανε τη ΝASA

Η «φωτογραφία της ημέρας» που επέλεξε η NASA να παρουσιάσει στις 7 Ιουλίου απεικονίζει την περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες Χανίων, ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών. Στο σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία σημειωνόταν: «Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένα ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα.

»Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2.000 ετών.

»Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογούνται περίπου 3.000 χρόνια πριν. Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 12,5 τ.μ. Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο δέντρο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου».

Τη φωτογραφία έχει τραβήξει ο Χανιώτης φωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης. Στον ίδιο ανήκει και μια φωτογραφία των Κομολίθων στα Χανιά, την οποία επίσης δημοσίευσε η NASA, στις 15 Ιουνίου.