8 Ιούλιος 2016, 20:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούλιος 2016, 00:17

Μισθοδικείο: Δώστε πίσω όλα τα λεφτά στους δικαστές

  • Μισθοδικείο: Δώστε πίσω όλα τα λεφτά στους δικαστές

Απόφαση-βόμβα, που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να «εκτροχιάσει» τον προϋπολογισμό, έλαβε το Μισθοδικείο, δικαιώνοντας τους δικαστικούς λειτουργούς που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας το σύνολο των αναδρομικών τους. Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι διατάξεις των νόμων που προέβλεπαν την περικοπή, κατά το ήμισυ, της διαφοράς των αποδοχών που οφείλονταν στους δικαστικούς, για το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως και την 30η Ιουνίου 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου έγινε αναδρομική (από 1/8/2012) περικοπή των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών.

Ωστόσο, το Μισθοδικείο, το 2013, με την υπ΄ αριθμ. 88/2013 απόφασή του έκρινε ότι οι περικοπές αυτές είναι αντισυνταγματικές και πρέπει οι αποδοχές των δικαστών να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς. Η Πολιτεία, αρχικά, προσαρμόστηκε στην απόφαση του Μισθοδικείου. Μερικούς μήνες αργότερα όμως με το άρθρο 86 του νόμου 4307/2014 «ψαλίδισε» κατά 50% τις οφειλές (επιστροφή της περικοπής των αναδρομικών αποδοχών) προς τους δικαστικούς, επικαλούμενη δημοσιονομική «ασφυξία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δικαστές προσέφυγαν ομαδικά στο Μισθοδικείο και δικαιώθηκαν εκ νέου. Αν και η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την προσφυγή 47 δικαστών εκτιμάται ότι αποτελεί τον προπομπό δημοσίευσης και άλλων αποφάσεων που αφορούν χιλιάδες δικαστικούς λειτουργούς και μεταφράζονται σε επιβάρυνση του προϋπολογισμού με εκατομμύρια ευρώ.