8 Ιούλιος 2016, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2016, 17:28

«Ήθελε να σκοτώσει λευκούς» λένε οι Αρχές για το μακελειό στο Ντάλας

  • Αμοντάριστα πλάνα από την επίθεση

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την ώρα που η οργή των πολιτών για την ρατσιστική αστυνομική βία φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου. Η Αστυνομία του Ντάλας μετρά πέντε νεκρούς, ενώ άλλοι έξι αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων που εξαπέλυσαν ελεύθεροι σκοπευτές· οι δράστες πυροβολούσαν στοχεύοντας αποκλειστικά αστυνομικούς, λίγο προτού ολοκληρωθεί διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.

Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική επίθεση κατά αστυνομικών στις ΗΠΑ από την 11η Σεπτεμβρίου. 

Ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές, ο οποίος ταμπουρώθηκε σε γκαράζ και αντάλλασσε πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς όλη τη νύχτα, έπεσε νεκρός. «Ήθελε να σκοτώσει λευκούς, ειδικά λευκούς αστυνομικούς», δήλωσε αρχηγός της Αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να αυτοπυροβολήθηκε, εντούτοις αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκε από εκρηκτικά που χρησιμοποίησε αστυνομικό ρομπότ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο της πόλης τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις με τη διεθνή τρομοκρατία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι πρόκειται για μια «άγρια, υπολογισμένη και ποταπή επίθεση», για την οποία «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία».

Από τις έρευνες δεν επιβεβαιώθηκε ούτε ο ισχυρισμός του δράστη ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά μέσα στο γκαράζ. «Είπε στους αστυνομικούς ότι έδρασε μόνος του και ότι ήταν εξοργισμένος από την αστυνομική βία κατά των μαύρων», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μπράουν. Κατά τον ίδιο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εμπλέκονται στο μακελειό, ωστόσο τρεις ύποπτοι βρίσκονται υπό κράτηση.