8 Ιούλιος 2016, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2016, 12:44

Μέσω SMS κλέβουν προσωπικά δεδομένα από κινητά και τάμπλετ

  • Μέσω SMS κλέβουν προσωπικά δεδομένα από κινητά και τάμπλετ
    (Φωτ.: EPA / Ralf Hirschberger)

Ένα νέο κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, και διαδίδεται μέσω SMS, είναι ο νέος τρόπος «ψαρέματος» προσωπικών δεδομένων. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους χρήστες που θα λάβουν «περίεργα» SMS να μην πατήσουν πάνω στον σύνδεσμο που περιλαμβάνεται σε αυτά.

Ένα από τα μηνύματα λέει το εξής: «Δεν καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο».

Οι χρήστες ακολουθώντας τον σύνδεσμο εγκαθιστούν εν αγνοία τους κακόβουλο λογισμικό το οποίο «μιμείται» τις νόμιμες εφαρμογές που έχουν ήδη στις συσκευές τους. Στη συνέχεια εμφανίζεται φόρμα εισαγωγής στοιχείων πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής· με αυτό τον τρόπο υποκλέπτονται τα ονόματα χρήστη και οι κωδικοί εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει στους χρήστες τέσσερις συμβουλές προστασίας:

  • Να μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (SMS). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού.
  • Να εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.