8 Ιούλιος 2016, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούλιος 2016, 09:20

Επεισόδια με μετανάστες στη Λέρο

  • Επεισόδια με μετανάστες στη Λέρο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ των μεταναστών και αστυνομικών στο νησί της Λέρου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του δήμου Λέρου, κάποιοι ξεσήκωσαν τους μετανάστες με αφορμή την έλευση στο νησί του ΝΑ Αιγαίου των εθελοντών οι οποίοι τις επόμενες μέρες θα προσφέρουν στους κατοίκους του νησιού ιατρική βοήθεια.

Στα επεισόδια εμπλέκεται ομάδα μεταναστών που φιλοξενούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις και οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά να φύγουν από την χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων με ξύλα και πέτρες, ενώ κατέστρεψαν το κοντέινερ που στεγάζει τα γραφεία της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων. Οι αστυνομικοί πάντως με την βοήθεια και λιμενικών κατάφεραν να επιβάλουν την τάξη και ήδη επικρατεί ηρεμία στο νησί.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι ο δήμαρχος ήταν και ενήμερος και σύμφωνος για τη μεταφορά των προσφύγων, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι δεν θα συνέβαινε ξανά.

«Μαζί ήμασταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τόνισε, όταν αποδέχθηκε τη μεταφορά των προσφύγων, παρά την αρχική αντίδρασή του».

Εξάλλου όπως είπε, το νησί λαμβάνει ανταποδοτικά οφέλη για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής. «Η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό του δημάρχου από την πρώτη στιγμή, αποδεχόμενη όλα τα αιτήματά του, όπως το λιμάνι να λειτουργεί ως πύλη εισόδου 12 μήνες, η επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού αντί για 50% να είναι της τάξεως του 100%, η τροφοδοσία των προσφύγων να γίνεται από επιχειρηματίες του νησιού, ενώ του δόθηκε και έκτακτη εισφορά 100.000 ευρώ».