7 Ιούλιος 2016, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2016, 21:18

Την κατασκευή του τεμένους στο Βοτανικό ενέκρινε το ΣτΕ

  • Ρουβίκωνας και ομάδες αντιεξουσιαστών εισέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό άναψε το ΣτΕ απορρίπτοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει 111 κάτοικοι του Ελαιώνα, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί  ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου της ανέγερσης του τεμένους. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων. 

Με το σκεπτικό ότι για την ανέγερση ναών και λατρευτικών χώρων δεν απαιτείται να τηρείται η διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και ότι η ανέγερσή τους δεν συνιστά επιδείνωση του περιβάλλοντος της περιοχής ή ρύθμιση μη συμβατή με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως υποστήριζαν οι προσφυγόντες.

Το ΣτΕ αναφέρει επίσης ότι η τήρηση ή όχι των όρων δόμησης μπορεί να ελεγχθεί σε επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας. 

Όπως είναι γνωστό οι ίδιοι κάτοικοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και το 2013 και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου, αλλά η ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2399/2014 απόφασή της απέρριψε και τότε την προσφυγή τους.

Να σημειώσουμε ότι το τέμενος έκτασης 850 τ.μ. και χωρητικότητας 350 ατόμων έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί (ουσιαστικά να μετασκευαστεί υφιστάμενο κτίριο) σε έκταση 17 στρεμμάτων στο παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού. Η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στη χώρα μας.