10 Ιούλιος 2016, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 14:48

Φωτεινή Βελεσιώτου: Μια συναυλία «Δι’ ασήμαντον αφορμήν» που θα μείνει αξέχαστη

  • Φωτεινή Βελεσιώτου: Μια συναυλία «Δι’ ασήμαντον αφορμήν» που θα μείνει αξέχαστη

Μπορεί να στήθηκε «Δι’ ασήμαντον αφορμήν», μόνο ασήμαντη όμως δεν είναι αυτή η σπουδαία συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη (14/7) στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

Στη φετινή καλοκαιρινή γιορτή της η Φωτεινή Βελεσιώτου επέλεξε να καλέσει τέσσερις κορυφαίους δημιουργούς: Τον Ψαραντώνη, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Χάικ Γιαζιτζιάν.

Πάντα ανοιχτή σε... οικείες και ανοίκειες συνεργασίες, η Φωτεινή, που πέρασε έναν χειμώνα «Κόντρα ντουέτο», για το καλοκαίρι έχει επιλέξει ντουέτα (ή και... κουιντέτα) διαφορετικά, με φίλους παλιούς και καινούριους.


«Κόντρα ντουέτο»: Φωτεινή Βελεσιώτου - Ελεονώρα Ζουγανέλη στην Ακτή Πειραιώς το χειμώνα 2015-16

Βαθιά και παλιά φιλία την συνδέει με τους τρεις, μόλις πέρυσι τον Σεπτέμβριο, σε μια συναυλία που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού (στο υπέροχο Θέατρο των Αγρών, στην Κρήτη) γνωρίστηκαν με τον Ψαραντώνη...

Η αγάπη και η εκτίμηση εκατέρωθεν ήταν δεδομένες – τη μαγεία που θα απελευθερωθεί από την πρώτη επί σκηνής συνάντηση αυτών των δύο εμβληματικών καλλιτεχνών, όμως, μένει να την νιώσουμε το βράδυ της Πέμπτης.


Η στιγμή της μεγάλης συνάντησης... (από το προσωπικό αρχείο της Φωτεινής Βελεσιώτου)

Σπουδαία είναι και τα τραγούδια που θα ακουστούν κάτω από το μισοφέγγαρο στο Θέατρο της Πέτρας. Εκτός από τα (κλασικά, πλέον) «Μέλισσες» (Γιώργος Καζαντζής / Ελένη Φωτάκη), «Διόδια» (Σταύρος Σιόλας / Πόλυς Κυριάκου) και «Στάχτη» (Μίνως Μάτσας / Ελένη Φωτάκη), οι πληροφορίες μας λένε ότι θα παρουσιαστούν και τραγούδια που σπανίως τραγουδά η Φωτεινή στις συναυλίες της, όπως «Οι φόνισσες» του Μιχάλη Νικολούδη σε στίχους της Μάγδας Παπαδάκη, και η «Αποθυμιά» του Βαγγέλη Καζαντζή σε στίχους του Γιώργου Γκώνια. Και οι εκπλήξεις, ωστόσο, θα είναι πολλές – και δεν θα τις αποκαλύψουμε...


Ένα στιγμιότυπο από τον περυσινό χειμώνα – Μια πρόγευση από τη συναυλία της Πέμπτης...

Όσο για τις αποσκευές των καλεσμένων; Ενδεικτικά (για να κρατήσουμε και λίγο... πέπλο μυστηρίου), θα αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων ο Ψαραντώνης θα έρθει συντροφιά με τον «Δία» κι ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας με την «Κλυταιμνήστρα», στην «Έρημο» θα μας ταξιδέψει ο Χάικ Γιαζιτζιάν, ενώ ο Αργύρης Μπακιρτζής θα μας γλυκάνει με το «Κάθε η στιγμή η σκέψη μου»...


Από την περυσινή τους συνεύρεση σε συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών στη Λίμνη της Βουλιαγμένης
(από το προσωπικό αρχείο της Φωτεινής Βελεσιώτου)

Μαζί τους, επί σκηνής, μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών: ο Νίκος Παπαναστασίου (διεύθυνση ορχήστρας, πιάνο και ακορντεόν), ο Σωτήρης Μπαλλάς (κιθάρα, φωνή), ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κιθάρα), ο Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι), ο ∆ιονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), ο Θωμάς Κωστούλας (τύμπανα) και ο Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα, φλικόρνο).


Οι πρόβες πάνε καλά – κι αυτό αποτυπώνεται στο χαμόγελο της Φωτεινής... (αριστερά ο Νίκος Παπαναστασίου)

Με βάση αυτά, αλλά και όσα ξέρουμε και δεν σας λέμε, είμαστε σίγουροι ότι το βράδυ της Πέμπτης θα μείνει χαραγμένο στο νου όσων θα βρεθούμε εκεί.

Έτσι, «Δι’ ασήμαντον αφορμήν»...

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Χριστίνα Κωνσταντάκη.

  • Ώρα έναρξης: 21:00 | Τιμές εισιτηρίων: 10€ προπώληση, 12€ στο ταμείο του θεάτρου κατά την ημερομηνία της συναυλίας.
  • Ευχαριστούμε θερμά τη Φωτεινή Βελεσιώτου για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.
Gallery