Το Σχέδιο Μπαλιόζ, ο Ερντογάν και ο Τσίπρας

Κάθε κανονικό κράτος έχει αρχές λειτουργίας που δεν μπορεί να τους παραβαίνει ΚΑΝΕΙΣ.

Στις 30 Ιανουαρίου 2010, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Taraf Μεχμέτ Μπαρανσού παρέδωσε στον εισαγγελέα του Μπεσίκτας ένα φάκελο στον οποίο υπήρχαν στοιχεία, με βάση τα οποία ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, που υπηρετούσαν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς που έχουν έδρα την Κωνσταντινούπολη και την Αν. Θράκη, στο πλαίσιο άσκησης άνευ στρατεύματος (σεμιναρίου), εξέταζαν κανονικά σχέδια επιχειρήσεων, σε παραρτήματα των οποίων υπήρχαν ενέργειες που μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάλυση της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.

Τα σχέδια αυτά ήταν το Μπαλιόζ για το στρατό ξηράς, το Οράζ για την πολεμική αεροπορία, και το Σούγκα για το πολεμικό ναυτικό.

Τα σχέδια αυτά είχαν προετοιμαστεί από δεκάδες ανώτατους και ανώτερους επιτελείς, από τους αρμόδιους σχηματισμούς, στο πλαίσιο σχετικής οδηγίας που είχαν εκδώσει τα γενικά επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με βάση οδηγία που είχε εκδώσει το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στηρίχτηκε σε σχετική πολιτική οδηγία του πρωθυπουργού.

Στην οδηγία του ο πρωθυπουργός Ερντογάν έθετε τις βασικές γραμμές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να κινηθούν τα σενάρια και τα σχέδια επιχειρήσεων που αφορούσαν τις επιθετικές αποστολές της 1ης Τουρκικής Στρατιάς και των γενικών επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας στην ελληνική Θράκη και το Αιγαίο.

Η υπόθεση Μπαλιόζ, όπως έμεινε τελικά στην κοινή γνώμη, ανατέθηκε σε τρεις εισαγγελείς, για να συλληφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη τελικώς 196 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Στο τέλος της δίκης τιμωρήθηκαν με εικοσαετή φυλάκιση ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, στρατηγός Τσετίν Ντογάν, και οι αρχηγοί των επιτελείων, ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, με φυλάκιση 18 ετών 78 κατηγορούμενοι, με φυλάκιση δεκαέξι ετών 214 κατηγορούμενοι, με φυλάκιση δεκατριών ετών και τεσσάρων μηνών 28 κατηγορούμενοι, με φυλάκιση έξι ετών ένας κατηγορούμενος, ενώ 36 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Ποιο ήταν το παράπτωμά τους; 

Τιμωρήθηκαν γιατί εξετράπησαν από τις γραπτές οδηγίες του πρωθυπουργού και του ΓΕΕΘΑ, αυτενέργησαν και σχεδίασαν στο πλαίσιο των σχεδίων επιχειρήσεων την εκτροπή από τη νομιμότητα και τη συνταγματική τάξη.

Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, και έκτοτε οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, δηλαδή οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, που ήταν κάτι σαν την ιερή αγελάδα στις Ινδίες, φροντίζουν να παραμένουν αυστηρά μέσα στο νόμιμο πλαίσιο, ενθυμούμενοι τις ταλαιπωρίες στις φυλακές των συναδέλφων τους.

Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία. Ας πάμε τώρα στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Με βάση δική του ομολογία στην ελληνική Βουλή, ανέθεσε στον αρμόδιο υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη την αποστολή να συντάξει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να εφαρμοστεί όταν αυτό θεωρηθεί επιβεβλημένο και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Τώρα έρχεται ένας ξένος, που δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση –σχέση που να πιστοποιείται από κάποιο προεδρικό διάταγμα, το οποίο ενδεχομένως να νομιμοποιούσε τις πράξεις του–, και μας λέει ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μετά από πρόσκληση του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη, εργάστηκε μαζί με μια ομάδα πάνω στο Σχέδιο Χ, το οποίο προέβλεπε στην ουσία ένα πραξικόπημα.

Λέει ο ίδιος: «Ήταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ” τις πρώτες ημέρες του Μαΐου».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

Υπάρχει νόμιμη γραπτή οδηγία του πρωθυπουργού Τσίπρα προς Βαρουφάκη, για να προβεί σε έναν τέτοιο σχεδιασμό;

  • Υπάρχει ανάλογη γραπτή οδηγία Βαρουφάκη για σύσταση της ομάδας, με τη σαφή περιγραφή του έργου της ομάδας αυτής, για να μην εκτραπεί της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης;
  • Τι στοιχεία συνέλεξαν όλοι αυτοί που απάρτιζαν την ομάδα αυτήν και πού βρίσκονται σήμερα αυτά τα στοιχεία, που είναι ευαίσθητα και απόρρητα, αφού αφορούν την καρδιά του ελληνικού κράτους;
  • Ποια ήταν η εμπλοκή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες και διαταγές;
  • Και το κυριότερο. Υπήρχε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Αυτά μέχρι στιγμής, και στο άρθρο μας της Κυριακής θα αναφερθούμε στα ποινικά εγκλήματα που διέπραξαν Τσίπρας, Βαρουφάκης, Γκάλμπρεϊθ και όποιοι άλλοι…