7 Ιούλιος 2016, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2016, 12:58

Η Τουρκία συνέχιζε τη Γενοκτονία τουλάχιστον έως το 1964

  • Η Τουρκία συνέχιζε τη Γενοκτονία τουλάχιστον έως το 1964
    Απόσπασμα από το φύλλο της Hurriyet της 7ης Απριλίου 1964

Γεγονότα που έχουν αποτυπωθεί από τον τουρκικό Τύπο με το πέρασμα των δεκαετιών τεκμηριώνουν όχι μόνο όλα όσα ήδη γνωρίζουμε για την τέλεση της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς, αλλά ρίχνουν περισσότερο φως και στο κοινό μυστικό της συνέχισής της τουλάχιστον έως το 1964.

Χαρακτηριστική περίπτωση το φύλλο της 7ης Απριλίου 1964 της εφημερίδας Hurriyet, όπου περιγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο ο βίαιος, μαζικός εξισλαμισμός των χριστιανών.

Το δημοσίευμα αφορά χωριό του οποίου οι κάτοικοι ήταν αρμενικής καταγωγής, χριστιανοί του δόγματος των Συροϊακωβιτών, που ασπάστηκαν μαζικά το Ισλάμ. Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί, αφού προηγουμένως τα αγόρια των 30 οικογενειών του χωριού υποβλήθηκαν σε περιτομή.


Ο σεΐχης Κασίμ Μπεντό

«Ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι είναι αρμενικής καταγωγής χριστιανοί του δόγματος των Συροϊακωβιτών, ασπάστηκε μαζικά το Ισλάμ. Πρόκειται για το χωριό Ατζάρ, της επαρχίας Σάσσων, του νομού Μπάτμαν, το οποίο άλλαξε μαζικά την πίστη του και οι κάτοικοί του έγιναν μουσουλμάνοι και άλλαξαν τα ονόματά τους, με την παρουσία του μουφτή του νομού Μπάτμαν, Αλαεντίν Γιαβούζ» γράφει η τουρκική εφημερίδα. Παράλληλα, το χωριό που είχε 48 παιδιά και 40 ηλικιωμένους, προχώρησε σε μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί.

Η εκκλησία είχε αιώνες ζωής, σημείωνε το δημοσίευμα όπου υπάρχει και σχετική «ελεύθερη» δήλωση του παλιού ιερέα του χωριού.

«Ο παλιός ιερέας του χωριού, Ισά Ντεμιρτζί, αφού σημείωσε ότι το Ισλάμ είναι μια προοδευτική θρησκεία, είπε: “Από παλιά δείχναμε ενδιαφέρον για το Ισλάμ. Οι προσευχές και οι λειτουργίες των ιερέων μας δεν μας ικανοποιούσαν. Είμασταν μέσα στην αμφιβολία. Ένας σεΐχης ονόματι Κασίμ Μπέντο, επισκέφθηκε το χωριό μας. Μας δίδαξε το Ισλάμ και το αποδεχτήκαμε. Επιτέλους, η συνείδησή μας είναι αναπαυμένη”».