7 Ιούλιος 2016, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2016, 11:10

Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις στο στόχαστρο του κόφτη

  • Μισθοί Δημοσίου και συντάξεις στο στόχαστρο του κόφτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ένα τεχνικό κείμενο το οποίο δίνει οδηγίες στην ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να υπολογίζονται οι περικοπές συγκεκριμένων δαπανών σε περίπτωση ενεργοποίησης του κόφτη προκαλεί ήδη… κρυάδες σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το Τεχνικό Μνημόνιο, όπως ονομάζεται, συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο της πρώτης αξιολόγησης, και αναρτήθηκε ήδη από την Κομισιόν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (ή του 2017 για 1,75%, και του 2018 για 3,5% του ΑΕΠ), οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις θα είναι τα πρώτα θύματα του κόφτη.

Στο τεχνικό κείμενο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να συνυπολογίζεται η αρνητική επίδραση του κόφτη στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι –όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων– από την περικοπή των μισθών η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό είναι κατά 45% χαμηλότερη, αφού θα υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Για παράδειγμα, για 100 ευρώ περικοπής μισθών η εξοικονόμηση θα είναι μόνο 55 ευρώ.

Στις συντάξεις, η απώλεια περιορίζεται, με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, στο 15%. Οι περικοπές δαπανών που αφορούν αγαθά και υπηρεσίες συνεπάγονται απώλεια εσόδων 19,3%, ενώ άλλες κατηγορίες δαπανών δεν συνεπάγονται απώλειες. 

Οι δαπάνες που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις, εξάλλου, δεν μπορούν να περικοπούν κατά περισσότερο από 5%, επομένως μισθοί και συντάξεις μπαίνουν υποχρεωτικά στο κάδρο.