7 Ιούλιος 2016, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούλιος 2016, 09:42

Τον Σεπτέμβριο οι περικοπές στις επικουρικές

  • Βρούτσης: Στις 2 Ιουνίου οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Μετάθεση κατά ένα μήνα φαίνεται ότι πήραν οι περικοπές ύψους 5% έως 40% που πρόκειται να επιβληθούν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 260.000 συνταξιούχους. Αντί για τον Αύγουστο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις θα πέσει τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι μειώσεις έχουν ως αφετηρία την 1η Ιουνίου, η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερο το ποσό της παρακράτησης που θα γίνεται από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την καθυστερημένη εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις αφορούν περιπτώσεις συνταξιούχων με συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, άνω των 1.300 ευρώ μικτά.

Με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά κλιμακωτές, ανάλογα με τα ποσοστά αναπλήρωσης που χορηγήθηκαν. Στην «πρώτη γραμμή» των μειώσεων βρίσκονται συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και από τον κλάδο των τραπεζών.

Ο Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στη μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η απονομή τους θα γίνεται μέσα σε ένα μήνα, από την υποβολή της σχετικής αίτησης.