6 Ιούλιος 2016, 22:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2016, 21:11

Έλληνες και Ρώσοι σχεδιάζουν το μέλλον της πνευματικής κληρονομιάς του Αγίου Παϊσίου

  • Έλληνες και Ρώσοι σχεδιάζουν το μέλλον της πνευματικής κληρονομιάς του Αγίου Παϊσίου
    Η μνήμη του Αγίου Παϊσίου τιμάται στις 12 Ιουλίου

Με θέμα τη διάδοση της πνευματικής κληρονομιάς του Αγίου Παϊσίου, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Ιουλίου, Έλληνες και Ρώσοι ιερείς, συγγραφείς και κινηματογραφιστές συναντώνται στην Κόνιτσα, εκεί όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του μετά τον διωγμό από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Ο Δήμος Κόνιτσας διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου, με στόχο να αναδειχθεί το έργο του Αγίου Παϊσίου.

Στην Κόνιτσα βρίσκεται ήδη ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον ηγούμενο Κυπριανό (κατά κόσμο Βλαντίμιρ Γιατσένκο), καθηγητή στη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας και πρόεδρο του ιδρύματος Πακρόφ («Αγία Σκέπη»). «Στη Ρωσία τρέφαμε και τρέφουμε υπέρμετρη αγάπη για τον γέροντα, τον Άγιο Παΐσιο, θεωρώντας τον δικό μας άγιο», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εξήγησε, το ίδρυμα Πακρόφ έχει καταρτίσει ένα διεθνές πρόγραμμα με τίτλο «Μοναχός Παΐσιος Αγιορείτης. Δοξολογία και Εκπαίδευση».

Από τη δική του μεριά ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Καλλιντέρης, επίσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε την προθυμία των Ρώσων για συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας προκειμένου να διαδοθεί το έργο του αγίου σε όλο τον κόσμο.

Επί τάπητος στις τριήμερες εκδηλώσεις της Κόνιτσας θα τεθούν θέματα όπως η έκδοση του έργου του Αγίου Παϊσίου στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, η δημιουργία εικόνων του αγίου, σειράς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, καθώς και ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων.

Επιπλέον, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας λογοτεχνικών και μουσικών έργων για παιδιά και νέους με θέμα το βίο του αγίου, και η συνέχιση της σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο Παΐσιος Αγιορείτης – ήδη στη Ρωσία έχουν κυκλοφορήσει επτά σειρές ντοκιμαντέρ.

Από την πλευρά του ο ηγούμενος Κυπριανός θα προτείνει να μετονομαστούν δρόμοι, οικισμοί, πλατείες, ακόμα και αεροσκάφη, προς τιμή του αγίου, ενώ θα προωθήσει και την ίδρυση διεθνούς κοινότητας πιστών Αγίου Παϊσίου. Το παρών στο τριήμερο της Κόνιτσας θα δώσει και η συγγραφέας-ερευνήτρια Σταματία Καραγεωργίου οι οποία θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το νέο βιβλίο της Κόνιτσα, στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου.