12 Ιούλιος 2016, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτέμβριος 2016, 13:16

Η ελληνική νεολαία και τα σχέδια του προέδρου της στο Ταταρστάν

  • Η ελληνική νεολαία και τα σχέδια του προέδρου της στο Ταταρστάν
    Η ελληνική νεολαία του Ταταρστάν και ο πρόεδρός της (αριστερά), παρόντες σε κάθε εκδήλωση

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό της Ρωσίας, στη Δημοκρατία του Ταταρστάν, ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων που όμως δεν ξεχνούν την πολιτιστική τους παράδοση παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια μακριά από την ιστορική τους πατρίδα. Μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκαλεί η κινητοποίηση και η δράση της ελληνικής νεολαίας της περιοχής.

Η ελληνική νεολαία του Ταταρστάν από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν εξελέγη πρόεδρός της ο μαθητής Λυκείου Ηλίας Αναστάσοφ, δραστηριοποιείται ενεργά και δίνει το παρών σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Ηλ. Αναστάσοφ στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Ταταρστάν «Δήμος», «οι Έλληνες έχουν τη διάθεση να συμμετάσχουν ενεργά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα και καιρός είναι να δείξουν σε όλους τις προοπτικές και τις δυνατότητές τους».


Ο Ηλίας Αναστάσοφ στο διαγωνισμό-φεστιβάλ εθνικής κουζίνας των λαών του Ταταρστάν

Κάνοντας έναν απολογισμό για το 2015 θύμισε τη συμμετοχή των νέων σε διαγωνισμό-φεστιβάλ εθνικής κουζίνας των λαών του Ταταρστάν αλλά και στο πρώτο φεστιβάλ εθνικών τελετών «όπου παρουσιάσαμε το ελληνικό Πάσχα με όλες τις παραδόσεις και τα φαγητά που το συνοδεύουν».

Η ελληνική νεολαία ήταν παρούσα και στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Καζάν «Μούσα Τζαπίλ» στις αρχές Ιουνίου του 2016 όταν διοργανώθηκε γιορτή για την ημέρα ρωσικής γλώσσας και την ημέρα γέννησης του Αλεξάντρ Πούσκιν. Ο πρόεδρος της ελληνικής νεολαίας και άλλων νεολαιών απήγγειλαν στίχους του γνωστού ποιητή δεχόμενοι συγχαρητήρια από τον πρόεδρο του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχάνοφ.


Η ποντιακή λύρα και στο Ταταρστάν, στη συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στο πρώτο φεστιβάλ εθνικών τελετών

Αθλητισμός για τους Έλληνες του Ταταρστάν
Η δράση των Ελλήνων του Ταταρστάν δεν περιορίζεται στον πολιτιστικό τομέα αλλά επεκτείνεται και στο χώρο του αθλητισμού. Στις αρχές Ιουνίου διοργανώθηκε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου στο οποίο συμμετείχαν δεκαπέντε ομάδες από νεολαίες της χώρας· ανάμεσά τους και η ελληνική. Το όραμα και τα σχέδια του Ηλία Αναστάσοφ όμως δεν σταματούν εδώ: «Είμαι λάτρης του αθλητισμού, γι’ αυτό στα σχέδια μου είναι να διοργανώνω από δω και πέρα τακτικά αγώνες ποδοσφαίρου, πινγκ-πονγκ και σκακιού ανάμεσα στις αυτονομίες και στις νεολαίες του Ταταρστάν, για να ενισχυθεί ανάμεσά τους το αίσθημα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και προκειμένου να έρθουν οι λαοί πιο κοντά μεταξύ τους.


Το τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στις νεολαίες της χώρας

»Σημαντικότερος στόχος μου, όχι μόνο για το 2016 αλλά και για όλη μου τη ζωή, είναι να βρίσκομαι σε συχνή επικοινωνία με τους άλλους συλλόγους, τις διαφορετικές εθνικότητες, και να μαθαίνω διάφορα στοιχεία για τον πολιτισμό τους, καθώς και να ανταλλάσσω μαζί τους απόψεις και ιδέες».

Κορωνίδα μια μεγάλη ελληνική εκδήλωση
Φιλόδοξο σχέδιο του Ηλία Αναστάσοφ είναι να διοργανώσει μια σπουδαία ελληνική εκδήλωση που θα προκαλέσει αίσθηση και θα συσπειρώσει όλους τους Έλληνες σε ένα οικείο περιβάλλον: «Θέλω σύντομα να διοργανώσω μια γιορτή στο Παλάτι Φιλίας, όπου οι καλεσμένοι θα μπορούν να ακούσουν ζωντανή ελληνική μουσική, να φωτογραφηθούν με τις παραδοσιακές εθνικές ενδυμασίες μας, να δοκιμάσουν αληθινά ελληνικά φαγητά και να πιουν φραπέ! Θα έχουν φυσικά και την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του ελληνικού λαού, για τους Έλληνες της Ρωσίας αλλά και να πάρουν ως ενθύμια αγαλματίδια και φωτογραφίες».