6 Ιούλιος 2016, 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2016, 20:00

Κηδεύτηκε με ποντιακές τιμές ο Σπύρος Γαλετσίδης (φωτο)

  • Κηδεύτηκε με ποντιακές τιμές ο Σπύρος Γαλετσίδης (φωτο)
  • Κηδεύτηκε με ποντιακές τιμές ο Σπύρος Γαλετσίδης (φωτο)
  • Κηδεύτηκε με ποντιακές τιμές ο Σπύρος Γαλετσίδης (φωτο)

Ένα μεγάλο παρακάθ’ έστησαν ζωντανοί και νεκροί πάνω από την τελευταία κατοικία του σπουδαίου Νικοπολίτη μουσικού Σπύρου Γαλετσίδη. Οι λυράρηδες και ο κόσμος τραγουδούσε Τον πατέρα μ’ εγώ αγαπώ την ώρα που σκέπαζαν με χώμα τον νεκρό. Έτσι τον αποχωρίστηκαν οι ζωντανοί τον Σπύρο Γαλετσίδη, για το ταξίδι του προς την αιωνιότητα.

Η Εξόδιος Ακολουθία έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στον Πλατανότοπο Καβάλας. Ο γιος του Λάζαρος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο.

Με σκοπούς και τραγούδια της γενέτειράς του, του Κοϊνίκ’ Νικοπόλεως, συνόδευσαν τη σορό του από το σπίτι μέχρι την τελευταία του κατοικία τρεις λυράρηδες της περιοχής, δύο ζιπκοφόροι και μια ζιπουνοφόρα της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας.

Συγκινητικές οι στιγμές όταν έξω από το σπίτι του, ένας ξάδελφός του τον μοιρολόγησε στα τουρκικά, ενώ λίγο αργότερα όταν έβγαινε από την εκκλησία, μια ομάδα Ποντίων χόρεψε γαρασαρέτ’κον ομάλιν και τραγούδησε Το ραχίν χιονίεται.

Πάνω στο σώμα του Σπύρου Γαλετσίδη εναποτέθηκε μια σημαία του Πόντου που έγραφε Νικόπολις/Γαράσαρη.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, ερευνητές-ιστορικοί, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί. Ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ και μέλος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Σάββας Τσολίδης, ο ιστορικός-ερευνητής Νίκος Πετρίδης, ο ερευνητής Βασίλης Πολατίδης, ο γενικός γραμματέας της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γιώργος Χαρπαντίδης και το μέλος του συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» Στέλιος Κενανίδης.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Τις φωτογραφίες διέθεσε στο pontos-news.gr ο Γιώργος Χαρπαντίδης