6 Ιούλιος 2016, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2016, 18:17

«Εικόνες, θησαυροί προσφύγων»: Έκθεση στη Γαλλία για τους Μικρασιάτες του 1922

  • «Εικόνες, θησαυροί προσφύγων»: Έκθεση στη Γαλλία για τους Μικρασιάτες του 1922
    Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Αθήνα. Φωτογραφία του Ερυθρού Σταυρού, 1923 (πηγή: βιβλιοθήκη Κογκρέσου)

Μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια που πέρασαν από τα σαράντα κύματα του ξεριζωμού, η ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 ανασυντίθεται και παρουσιάζεται στην πόλη Ναντ της Γαλλίας.

Σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα επανέρχεται δραματικά επίκαιρο, η έκθεση «Εικόνες, θησαυροί των προσφύγων» (Icônes, Trésors de Réfugies) πραγματεύεται τη μοίρα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λοζάνης, και τη μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Château de Ducs de Bretagne-Musée d' Histoire de Nantes σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες στις νέες τους πατρίδες, ενώ τονίζεται ο ρόλος που είχαν ως «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στην παλιά και την καινούργια ζωή.


Αριστερά: Αργυρή επένδυση εικόνας με παράσταση του Αγίου Γεωργίου (Σμύρνη, 1878)
Δεξιά: Εικόνα με παράσταση της Αγίας Αικατερίνης (τέλη 17ου αι.)

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση με 48 έργα της συλλογής «Κειμηλίων Προσφύγων» και συγκεκριμένα με 37 εικόνες, 10 έργα μικροτεχνίας και ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης. Επίσης, περιλαμβάνονται εικόνες που συντηρήθηκαν στη Γαλλία, και οι οποίες παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

Η έκθεση «Εικόνες, θησαυροί των προσφύγων» θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.