6 Ιούλιος 2016, 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2016, 17:28

Ποιος υπηρετεί την ενότητα στον ποντιακό χώρο;

  • Ποιος υπηρετεί την ενότητα στον ποντιακό χώρο;
    (Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Η βαθύτατη διαίρεση που κατατρύχει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο καθίσταται δυστυχώς για μια ακόμη φορά ανάγλυφη μέσα από το ρεπορτάζ που έκανε το pontos-news.gr με αφορμή την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα και υπεύθυνου Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), Στέφανου Τανιμανίδη, να αποστείλει σειρά επιστολών προς τα μέλη όλων των ομοσπονδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να τεκμηριώσει ότι η προσπάθεια για την ενότητα του ποντιακού χώρου είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012, αλλά και για να την αναθερμάνει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «απάντηση» του ΠΑΣΠΕ σε πρόσφατη πρόσκληση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και του προέδρου της Γιώργου Παρχαρίδη προς τις ομοσπονδίες, να ενταχθούν στην ΔΙΣΥΠΕ.

Μιλώντας στο pontos-news.gr ο Στέφανος Τανιμανίδης διατύπωσε οξεία κριτική κατά της ΔΙΣΥΠΕ και προσωπικά κατά του Γιώργου Παρχαρίδη, ο οποίος κλήθηκε να δώσει την απάντησή του.

«Πριν από πέντε χρόνια ξεκινήσαμε συζητήσεις δώδεκα ποντιακοί φορείς· το 90% του ποντιακού χώρου. Συμφωνήσαμε, καταλήξαμε, αλλά το θέμα πάγωσε. Τώρα ακούμε τη ΔΙΣΥΠΕ να μας λέει “ελάτε να αφομοιωθείτε σε εμάς, για να ενοποιηθεί ο ποντιακός χώρος”», λέει ο Στέφανος Τανιμανίδης ερμηνεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παρχαρίδη.

Στ. Τανιμανίδης: Στις επιστολές «εκφράζεται η αγωνία για το πού πάει ο ποντιακός χώρος με ευθύνες όλων μας».

«Στέλνουμε τις επιστολές προς όλες τις ομοσπονδίες ώστε να μάθουν τι έγινε, αφού δεν ενημερώθηκαν όλοι, ως όφειλαν, από τα όργανά τους, και να αποφασίσουν αναλόγως. Τους λέμε ελάτε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να βρούμε κοινό λόγο, κοινή έκφραση, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, χωρίς αποκλεισμούς και σε ίση βάση. Εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τα πάντα για την ενότητα», συνεχίζει ο Στέφανος Τανιμανίδης.


Ο Στέφανος Τανιμανίδης στο γραφείο του (φωτ. αρχείου pontos-news.gr)

Από το 2015, συμπληρώνει, υπάρχει ήδη απόφαση από όλα τα δευτεροβάθμια όργανα του ποντιακού χώρου που συμμετείχαν στις συναντήσεις να προχωρήσουν στη σύσταση ενός τριτοβάθμιου οργάνου, αφού διαλυθούν τα υπάρχοντα τριτοβάθμια όργανα.

Η επιστολή προς τον Ιβάν Σαββίδη
Μία από τις επιστολές του ΠΑΣΠΕ απευθύνεται προς τον Πόντιο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, με την οποία καλείται σε συνάντηση το Σάββατο 9 ή την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 18:00, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης.

«Ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει απαντήσει ακόμα και δεν μπορώ να ξέρω τι θα κάνει. Τον περιμένουμε, για να συναντηθούμε.

»Θεωρώ ότι θα ακολουθήσει αυτά που ο ίδιος δεσμεύθηκε, όταν σε παλαιότερη επιστολή του ανέφερε: “καλώ όλους τους Πόντιους, όσους πιστεύουν στο δρόμο της ενότητας που έχουμε χαράξει, να αποχωρήσουν από τη ΔΙΣΥΠΕ”», σημειώνει ο Στέφανος Τανιμανίδης.

«Παράτυπη η ΔΙΣΥΠΕ», λέει ο Στ. Τανιμανίδης
Το ΠΑΣΠΕ έστειλε επιστολή για συνάντηση και στον πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ, Γιώργο Παρχαρίδη, ο οποίος δεν απάντησε ακόμα κι όταν του τηλεφώνησε για τον ίδιο λόγο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΕ, Γιάννης Μωυσιάδης, μας λέει ο Στέφανος Τανιμανίδης.

«Του είπαμε, αφού κάνεις λόγο για ενότητα, έλα να συζητήσουμε. Είπε “θα δούμε” και δεν απάντησε ποτέ. Η ΔΙΣΥΠΕ δεν έχει κάνει τίποτα ως τώρα στον ποντιακό χώρο. Είναι στην ουσία ανενεργή, σε αντίθεση με άλλους φορείς, όπως η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία προωθεί συνεχώς τα ποντιακά θέματα και έχει αποτελέσματα.

»Η ΔΙΣΥΠΕ στην ουσία αποτελεί μόνο μια σφραγίδα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού έγινε παράτυπα. Αυτό το λέει και δικαστική απόφαση».

Ο Στ. Τανιμανίδης, έκανε λόγο και για «κυρίως παρασκηνιακές κινήσεις το τελευταίο διάστημα, από παράγοντες του ποντιακού χώρου, με πρόσχημα την ενότητα, για την αφομοίωση εντέχνως όλων των ποντιακών οργανώσεων στη διασπαστική, παράτυπη και ουσιαστικά ανενεργή ΔΙΣΥΠΕ». Αυτό γίνεται, ισχυρίζεται, διότι «έτσι έχει συζητηθεί και προσυμφωνηθεί μεταξύ ορισμένων οικονομικών παραγόντων του χώρου μας σε κάποια γραφεία και με κάποια ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα να απονεμηθεί στον Γιώργο Παρχαρίδη με την αποχώρησή του ο τίτλος του επίτιμου προέδρου».

«Για ποιον λόγο ο κ. Παρχαρίδης, ενώ είχε κλείσει όλες τις πόρτες μέχρι χθες, τις ανοίγει σήμερα; Για να γίνει επίτιμος. Αυτό συμφωνήθηκε», λέει στο pontos-news.gr ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Παρχαρίδης: Όσοι κάνουν λόγο για ανενεργή ΔΙΣΥΠΕ λένε ψέματα
Τις αιτιάσεις του Στ. Τανιμανίδη έθεσε το pontos-news.gr υπόψιν του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γ. Παρχαρίδη, προκειμένου να απαντήσει μια και οι μομφές είναι και επί προσωπικού.

Η ΔΙΣΥΠΕ, τόνισε αντιδρώντας ο Γ. Παρχαρίδης, είναι ενεργή και έχει πρωτοστατήσει πολλές φορές στους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού. Αποτελεί δε απολύτως νόμιμο όργανο, αφού το καταστατικό της συντάχθηκε από όλες τις ομοσπονδίες.

Γ. Παρχαρίδης: Το ΠΑΣΠΕ δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές. Είναι ένα παράνομο και ανύπαρκτο όργανο.

«Η ΔΙΣΥΠΕ δεν είναι καθόλου ανύπαρκτη. Έχει τοποθετηθεί σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, όπως σε ιστορικά, αλλά και σε αυτό της Γενοκτονίας. Επίσης, πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις ενάντια στις ατυχείς δηλώσεις του Νίκου Φίλη. Σε όλα τα θέματα η ΔΙΣΥΠΕ και οι ομοσπονδίες-μέλη της έδωσαν το παρών και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Αυτοί που κάνουν λόγο για ανενεργή ΔΙΣΥΠΕ, λένε ψέματα» λέει στο pontos-news.gr ο Γιώργος Παρχαρίδης.


Ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργος Παρχαρίδης (φωτ. αρχείο pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

«Η ΔΙΣΥΠΕ και το καταστατικό της έγιναν από όλες τις ομοσπονδίες πλην της ΠΟΠΣ, η οποία έκανε το λάθος, διότι πάντοτε λάθη και αμαρτίες κάνει, να προχωρήσει στα δικαστήρια ώστε να μην αναγνωριστεί το καταστατικό, διότι αρχικά η ΔΙΣΥΠΕ είχε περίπου τον ίδιο τίτλο με το ΠΑΣΠΕ. Τελικά άλλαξε ο τίτλος και πήγε η έδρα της ΔΙΣΥΠΕ στην Αθήνα.

»Μετά από λίγο καιρό η ΠΟΠΣ μπήκε στη ΔΙΣΥΠΕ, ύστερα βγήκε και μετά από λίγο ήθελε να ξαναμπεί, όμως η Γενική Συνέλευση δεν της το επέτρεψε, εξαιτίας των λαθών που έκανε. Το ΠΑΣΠΕ δεν έχει κάνει ποτέ εκλογές. Είναι ένα παράνομο και ανύπαρκτο όργανο.

»Πριν από έναν χρόνο η ΔΙΣΥΠΕ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού και να μπουν σε αυτό όσες υπάρχουσες ομοσπονδίες στον ποντιακό χώρο το θελήσουν.

»Πρόκειται για μια άκρως δημοκρατική ενέργεια, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, και αντί να πούνε μπράβο, μας κατηγορούν κιόλας!»

Κατά τον Γιώργο Παρχαρίδη, η ΔΙΣΥΠΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ομοσπονδίες για τροποποίηση του καταστατικού κατά την εκδήλωση που θα γίνει στις 6 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη.

«Φαίνεται ότι οι ομοσπονδίες που ως τώρα δεν ήταν μέλη μας, το σκέφτονται πολύ σοβαρά να έρθουν στη ΔΙΣΥΠΕ».

Επί προσωπικού
Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Γιώργος Παρχαρίδης ότι υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία για να αναδειχτεί σε επίτιμο πρόεδρο μετά την αποχώρησή του.

«Ποτέ μου δεν έκανα καμία παρασκηνιακή ενέργεια και ούτε έγινε κάποια τώρα. Μπορεί να έγιναν διάφορες συζητήσεις, αλλά η όποια απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΣΥΠΕ. Δεν συμφωνήθηκε τίποτα από κανέναν για να γίνω εγώ επίτιμος πρόεδρος.

»Αν ο λαός κρίνει ότι αυτό μου αξίζει, ας με κάνει επίτιμο. Αν δεν μου αξίζει, να μη με ψηφίσουν. Θέλω να με αναγνωρίσει ο κόσμος, και όχι κάποιοι άλλοι που στοχεύουν αλλού.

»Όλη η προσφορά μου στον ποντιακό ελληνισμό έγινε με διαφάνεια και ανιδιοτέλεια, σε βάρος της επιστήμης μου, και βάζοντας το χέρι στην τσέπη.

»Στο ποντιακό στοιχείο έδωσα και δεν πήρα. Άλλοι παίρνουν από το ποντιακό στοιχείο και δεν δίνουν. Είναι γνωστοί αυτοί και ζητάω από τον ποντιακό λαό να τους απομονώσει», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης