11 Ιούλιος 2016, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 10:29

Όταν κορίτσια στην εφηβεία γίνονται σύζυγοι και μητέρες...

  • Όταν κορίτσια στην εφηβεία γίνονται σύζυγοι και μητέρες...
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια στην εφηβεία, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου, μεταξύ άλλων, σχεδόν κοινά αποδεκτό είναι ότι μπορούν να παντρεύονται ανήλικες και να γίνονται μητέρες! Συχνά τις υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν το σχολείο και να παραμείνουν στο σπίτι μεγαλώντας παιδιά, και ενώ οι ίδιες είναι ακόμα παιδιά, στερώντας τους τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ασκήσουν ένα επάγγελμα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τα πολύ φτωχά κορίτσια ή εκείνα που ανήκουν σε μειονότητες.

Φετινό σύνθημα του ΟΗΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού είναι «επενδύοντας στις εφήβους».

Στόχος της εκστρατείας του διεθνούς οργανισμού είναι να αποκτήσουν τα κορίτσια πρόσβαση στην πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την υγεία τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά της αναπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθούν οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων και οι εγκυμοσύνες στις μικρές ηλικίες. Ομοίως γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν οι φορείς σε αυτήν την καμπάνια.

Ένα στα τρία κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες παντρεύεται πριν από τα 18!

Η επιτυχία της εκστρατείας έχει τεράστια σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα 800 κορίτσια και γυναίκες πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο από προβλέψιμα αίτια που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.