6 Ιούλιος 2016, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούλιος 2016, 11:38

Πανελλήνιες 2016: Τα μόρια δείχνουν τις βάσεις

  • Πανελλήνιες 2016: Τα μόρια δείχνουν τις βάσεις
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι κάτι παραπάνω ενδεικτικά για τα όρια που θα πρέπει να πιάσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Και αυτό διότι ένας στους πέντε δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 7.000 μόρια (με άριστα τα 20.000 μόρια), ενώ ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι που αρίστευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια είναι μόλις 758. Η πλειονότητα των αριστούχων βρίσκεται στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής, της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών, κάτι που σημαίνει ότι οι Ιατρικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο συμπαρασύροντας τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

Στον αντίποδα, βουτιά των βάσεων αναμένεται στις Παιδαγωγικές σχολές, πτώση στις Οικονομικές και αυξομειώσεις σε Νομικές και Φιλολογικές σχολές. Στις Πολυτεχνικές σχολές αναμένονται μικρές μεταβολές.

Με βάση τον αριθμό των αριστούχων του 1ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και με δεδομένο τις θέσεις που προσφέρουν οι Νομικές σχολές, τα στοιχεία δείχνουν ότι η βάση τους θα ξεκινά από τα 17.500 μόρια. Στο δε 4ο πεδίο Επιστημών της Εκπαίδευσης η πρόβλεψη είναι για βουτιά των βάσεων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι από την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που δήλωσαν Παιδαγωγικά έπεσαν κάτω από τη βάση των 10.000 μορίων σε ποσοστό 50,5%. Αντίστοιχα, στην Ομάδα Θετικών Σπουδών «πάτωσαν» σε ποσοστό 49,12% και συνεπώς ανάλογη πτώση αναμένεται και στις Οικονομικές σχολές.

Επιπλέον δεδομένα για την πορεία των φετινών βάσεων θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων. Η προθεσμία υποβολής λήγει την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.