5 Ιούλιος 2016, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 18:30

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

  • Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία
    (Φωτ.: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)

Με αφορμή την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, και επικαλούμενος το κοινό χαρακτηριστικό Ελλήνων και Ρώσων που δεν είναι άλλο από την ορθόδοξη πίστη, ο Ιβάν Σαββίδης απέστειλε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, ο Πόντιος επιχειρηματίας βάζει στο επίκεντρο το θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία, και ζητά να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.

Σαββίδης σε Πούτιν: Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε βυζαντινούς ναούς και εκκλησίες, που για πολλές δεκαετίες ήταν μουσεία, να μετατρέπονται σε τζαμιά.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη κύριος στόχος της τουρκικής εκστρατείας είναι να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί και το μεγαλύτερο μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού, η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.


Δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη και στα ποντιακά, από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

«Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας πραγματοποιεί συστηματική εργασία για την αναβίωση των βυζαντινών ιερών κειμήλιων», σημειώνει χαρακτηριστικά, και επισημαίνει ότι φέτος για πρώτη φορά από το 2010 η Τουρκία δεν έδωσε την άδεια να γίνει η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Σαββίδης: Πέρσι ζητήσαμε να επιστραφεί η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας που έχει γίνει τζαμί, και να χτιστεί νέο τζαμί με έξοδα του ιδρύματος Σαββίδη. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση.

«Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ να θέσετε το ζήτημα σχετικά με το στάτους των μνημείων της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησής σας με τον πρόεδρο της Τουρκίας», λέει ο Ιβάν Σαββίδης κλείνοντας την επιστολή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ξεχωριστή επιστολή εστάλη και στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στον οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή του στις δραστηριότητες της ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας. Ο Ιβάν Σαββίδης ζητά και από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που εκπροσωπείται από τον κ. Κύριλλο, να θέσει και αυτή από την πλευρά της θέμα για τα χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία.