5 Ιούλιος 2016, 18:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 18:12

Πέθανε ο Σπύρος Γαλετσίδης, πρόσφυγας πρώτης γενιάς από το Κοϊνίκ’ Νικοπόλεως Πόντου (βίντεο)

  • Πέθανε ο Σπύρος Γαλετσίδης, πρόσφυγας πρώτης γενιάς από το Κοϊνίκ’ Νικοπόλεως Πόντου (βίντεο)
    Ο Σπύρος Γαλετσίδης τιμώμενο πρόσωπο στο 11ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Συντετριμμένη η ποντιακή οικογένεια, θρηνεί το θάνατο του Σπύρου Γαλετσίδη, πρόσφυγα πρώτης γενιάς, σπουδαίο οργανοπαίχτη του ζουρνά, της λούρας και της τουλούμπας, που έφυγε σήμερα 5 Ιουλίου 2016 από εγκεφαλικό επεισόδιο, το δεύτερο μετά τον περασμένο Μάρτιο. Αφήνει πίσω του δυο γιους και τέσσερα εγγόνια, αλλά και μια ογκώδη συνεισφορά στην ποντιακή παράδοση. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο κοιμητήριο του Πλατανότοπου Καβάλας.

Ο Σπύρος Γαλετσίδης, γεννημένος στο Κοϊνίκ’ της Νικόπολης το 1922, ήταν από τους τελευταίους πρώτης γενιάς οργανοπαίχτες του ζουρνά.

Σε ηλικία δύο ετών ήρθε πρόσφυγας με την οικογένειά του από τον Πόντο με το ατμόπλοιο «Αρχιπέλαγος» και εγκαταστάθηκε στον Πλατανότοπο Καβάλας. Μουσικός από αγροτική οικογένεια, έπαιζε ζουρνά, λούρα (λύρα) και τουλούμπα (αγγείον).

«Έκανε τους περισσότερους γάμους στο νομό Καβάλας», λέει στο pontos-news.gr ο νεαρός φίλος του παππού Σπύρου Γαλετσίδη, λυράρης Χρήστος Πακαταρίδης, που τον περιγράφει ως «άτομο με απεριόριστο χιούμορ, πειραχτήρι. Η σοφία του ήταν πολύ μεγάλη, ήταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος».

Ως έναν από τους πιο παραδοσιακούς λυράρηδες χαρακτήρισε τον Σπύρο Γαλετσίδη, ο ερευνητής-λαογράφος Νίκος Ζουρνατζίδης. Θεωρεί τον εκλιπόντα ιδιαίτερα σημαντική πηγή πληροφοριών για την έρευνα του πάνω στη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων της Νικόπολης.


Η τελευταία εκδήλωση που τιμήθηκε ο Σπύρος Γαλετσίδης στη Θεσσαλονίκη

Ο Σπύρος Γαλετσίδης άφησε πολλά στοιχεία της μουσικής παράδοσης της Νικόπολης. Τιμήθηκε από διάφορους φορείς για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό, όπως η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αλλά και συλλόγους όπως η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

Η τελευταία εκδήλωση προς τιμήν του έγινε στον 8ο Κύκλο της Παράδοσης, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών στις 20 Μαρτίου 2016.

Με μια λιτή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο του αείμνηστου Γαλετσίδη, ο Γαρασαρέτες ιστορικός Νίκος Πετρίδης αποχαιρετά τον δικό του συγχωριανό «παππού».

«Καλό ταξίδι παππού… Σ’ ευχαριστούμε για όσα μας παρέδωσες… Χαιρετίας τοι τεμετέρτ’ς Γαρεσαρέτ’... Σπυρίδων Γαλετσίδης (Κοϊνίκι Νικοπόλεως 1922 - Πλατανότοπος Καβάλας 5/7/2016). İspir Kalecioğlu (Göynük, Şebinkarahisar 1922 - Kavala, Yunanistan 5/7/2016)...».

Ο Πόντιος μουσικός και εξαιρετικός άνθρωπος άφησε πλούσια παρακαταθήκη στους σύγχρονους Έλληνες τον πολιτισμό της ιστορικής Νικοπόλεως Πόντου αλλά και όλης της αλησμόνητης πατρίδας.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης