5 Ιούλιος 2016, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 15:22

Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ

  • Ουγγαρία: Δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ
    Ούγγρος αστυνομικός επιτηρεί μετανάστες που πιάστηκαν να περνούν τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας (φωτ.: EPA / Zoltan Gergeley Kelemen)

Με το ερώτημα αν επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας, στις 2 Οκτωβρίου οι Ούγγροι προσέρχονται στις κάλπες.

Η ουγγρική Προεδρία ανακοίνωσε σήμερα την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είχε προαναγγελθεί από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Πριν από μερικούς μήνες ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τους πολίτες να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των 160.000 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία.

Στις αρχές Απριλίου η ουγγρική κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία της υπέρ του «όχι», προβάλλοντας κυρίως την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες. Παράλληλα η Βουδαπέστη εκτιμά ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που συμφωνήθηκαν από τους «28» των περασμένο Σεπτέμβριο, παραβιάσουν την κυριαρχία της.

Η Κομισιόν έχει πολλές φορές υπενθυμίσει στην Ουγγαρία ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποφασίστηκε από όλα τα κράτη-μέλη, και πρόκειται για σχέδιο με νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από την υποχρέωση.