5 Ιούλιος 2016, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 12:13

Αποκαλύψεις-φωτιά για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη

  • Αποκαλύψεις-φωτιά για το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη
    Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ο Αλέξης Τσίπρας σε στιγμιότυπο από συνάντηση του 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Φυλάκτου)

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα, ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ βάζει… φωτιά στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό με το βιβλίο του Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ήταν ο συντονιστής της ομάδας Βαρουφάκη, η οποία εκπονούσε το περίφημο Plan B (Σχέδιο Β) για την περίπτωση Grexit.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το Σχέδιο Β που προετοίμαζαν από τον Μάρτιο του 2015 προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής, με βάση το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή, αναφέρεται ότι το Σχέδιο Β του Γιάνη Βαρουφάκη προέβλεπε ότι κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για τη δε εισαγωγή του νέου νομίσματος θα έπρεπε να τροποποιηθεί το καταστατικό της.

Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: Αυτοί που κλήθηκαν να αναπτύξουν το σχέδιο μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες, και παράβλεπαν κάποιες ευοίωνες προοπτικές.

Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν –κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα– οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών. Παράλληλα, οι υπάλληλοι που θα στελέχωναν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία) θα έπρεπε να επιστρατευθούν.