5 Ιούλιος 2016, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 12:48

Υπογονιμότητα και θεραπείες: Νέα ενθαρρυντικά στοιχεία

  • Πειραματική θεραπεία δίνει ελπίδες σε γυναίκες που θέλουν παιδί
    (Φωτ.: Flickr / Jerry Lai)

Μια νέα (και μακρόχρονη) επιστημονική έρευνα δίνει ελπίδες σε ζευγάρια που κάνουν θεραπεία υπογονιμότητας. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία, που προέρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, δείχνουν ότι σχεδόν τρία στα τέσσερα ζευγάρια που ξεκινούν τη θεραπεία τελικά θα γίνουν γονείς!

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που φιλοξενήθηκε στο Ελσίνκι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 20.000 ζευγαριών και διαπίστωσαν ότι το 50% κάνει παιδί μετά από δύο χρόνια, το 65% μετά από τρία χρόνια, και το 71% μετά από πέντε χρόνια.

Όπως είναι φυσικό, το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται για τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών σε ποσοστό 80% γίνονται μητέρες μετά από πέντε χρόνια. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 61% για τις γυναίκες από 35 έως 40 ετών, και στο 26% για τις γυναίκες άνω των 40 ετών. Εκτός από την ηλικία, παράγοντες που κατεβάζουν τις γυναικείες πιθανότητες επιτυχίας μιας θεραπείας υπογονιμότητας είναι το βάρος και το κάπνισμα.

Ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας για τις γυναίκες είναι η βλάβη στις σάλπιγγες, τα προβλήματα ωορρηξίας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και ο διαβήτης. Για τους άνδρες είναι –μεταξύ άλλων– η χαμηλή ποιότητα σπέρματος, τα προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτωσης, και ο διαβήτης.