5 Ιούλιος 2016, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 10:26

Το διαστημόπλοιο Τζούνο τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Δία

  • Το διαστημόπλοιο Τζούνο τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Δία
    (Φωτ.: EPA / NASA / JPL-Caltech)

Το διαστημόπλοιο Τζούνο (Juno) της NASA ολοκλήρωσε σήμερα ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, με έναν αποφασιστικό ελιγμό ώστε να μπει στην κατάλληλη τροχιά που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί τη γη.

Ταξιδεύοντας με 130.000 μίλια την ώρα, το Juno βρήκε το σημείο του στην τροχιά του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Το διαστημόπλοιο είχε θέσει σε λειτουργία τον βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA. Εφεξής και καθόλη τη διάρκεια της 20μηνης ερευνητικής του αποστολής, θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του Δία, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

Η αποστολή της NASA έχει κόστος 1,1 δισ. δολάρια!