5 Ιούλιος 2016, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούλιος 2016, 12:19

Αργεί η άρση των capital controls και συνεχίζουν τα χαράτσια

  • Αργεί η άρση των capital controls και συνεχίζουν τα χαράτσια
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ναι μεν τα capital controls χαλαρώνουν σταδιακά, ωστόσο θα αργήσει η άρση τους, ενώ οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν φοροελαφρύνσεις παρά μόνο εάν πάει καλά η είσπραξη νέων φόρων. Τα... «καλά νέα» είπε τη Δευτέρα το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Με κάθε αξιολόγηση να είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω μας και τώρα υπάρχουν περισσότερο θεσμικά ζητήματα» υποστήριξε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι όσο περνά ο καιρός διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας της χώρας μας.

«Για να αρθούν θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες» είπε αναφερόμενος στα capital controls, τα οποία «σταδιακά θα περιορίζονται».

Την άλλη εβδομάδα θα φέρει ρύθμιση για απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό για επένδυση στη χώρα μας. Στην ερώτηση γιατί τελικά δεν ήρθησαν τα capital controls έξι μήνες μετά την επιβολή τους (δηλαδή τέλος του 2015), όπως αρχικά έλεγαν στην κυβέρνηση, επέρριψε την ευθύνη στους οικονομικούς συντάκτες «που έλεγαν πως δεν κλείνει η αξιολόγηση» (σσ: η οποία έκλεισε τελικά τον Ιούνιο του 2016) με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος να φέρει τα λεφτά του πίσω στις τράπεζες.

Όσο για το τι μας κόστισε η διαπραγμάτευση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως είναι πολύ λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον στάθηκε στο ύψος του δανείου των 86 δισ. από τον ESM, για να πει πως ένα μέρος είναι ανακύκλωση παλαιού χρέους και ένα άλλο μέρος «είναι χρέος που χρησιμοποιείται να πληρωθεί ένα άλλο χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές» των νοσοκομείων κ.τ.λ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και τη φοροκαταιγίδα, είπε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει τρία νέα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.

«Μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για κάποιες φοροελαφρύνσεις. Αλλά και τότε πάλι, οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους» διευκρίνισε. Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη διατήρηση των φόρων είπε πως «δεν θέλω να μας ψηφίσουν για μειώσεις φόρων, αλλά γιατί με τα λεφτά αυτά θα γίνουν καλά πράγματα στην Παιδεία και την Υγεία».

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι δεν θα γίνει καμιά νέα αποκρατικοποίηση, αλλά μόνο μεταφορά επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΗ και οι εταιρείες ύδρευσης) και περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.