4 Ιούλιος 2016, 22:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2016, 22:36

Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του εκλογικού νόμου – Ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

  • Η ΔΗΜΑΡ υπέρ του εκλογικού νόμου – Ρήγμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
    Διαφοροποιεί τη θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στον εκλογικό νόμο ο επικεφαλής Θ. θεοχαρόπουλος (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τριγμούς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλεί ο εκλογικός νόμος καθώς η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται θετική στην κυβερνητική πρόταση, ενώ η Φώφη Γεννηματά δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί. Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος όπως και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, τάχθηκαν υπέρ του νέου νόμου.

Έτσι αναζωπυρώνονται οι ελπίδες στην κυβέρνηση ότι τελικά θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι. Μέχρι τώρα στο στρατόπεδο όσων διαφωνούν βρίσκονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Στην κυβέρνηση όμως ελπίζουν ότι εκτός των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, θα συμφωνήσουν στο θέμα της κατάργησης του μπόνους και της ψήφου στα 17 το ΚΚΕ και η ΧΑ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άλλες τρεις βουλευτές για να φθάσουν το στόχο των 200. Θα μπορούσαν να είναι οι προερχόμενοι από την αριστερά Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Λυκούδης.

«Σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις 10 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί» δήλωσε ο  Θεοχαρόπουλος, συγκεντρώνοντας ουσιαστικά μαύρα σύννεφα πάνω από την προοπτική της νέας κεντροαριστεράς .

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών εκτός της επίσημης γραμμής προτρέποντας όσους βλέπουν θετικά το νέο νόμο να ψηφίσουν αναλόγως. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη, διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ενθάρρυνε νωρίτερα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφίσει την πρόταση, όπως και έγινε!