4 Ιούλιος 2016, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2016, 18:29

Τσίπρας - Λι Κεκιάνγκ: Έβγαλαν τις γραβάτες, μίλησαν για εισαγωγές και επενδύσεις

  • Τσίπρας - Λι Κεκιάνγκ: Έβγαλαν τις γραβάτες, μίλησαν για εισαγωγές και επενδύσεις
    Ο πρωθυπουργός κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Κινέζο ομόλογό του (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Έξω πάμε καλά και χωρίς… γραβάτα. Αυτό είναι το μήνυμα των επίσημων συνομιλιών που ξεκίνησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο. Το κλίμα ήταν τέτοιο που ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έβγαλε τη γραβάτα του λέγοντας ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς οι σχέσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του είναι ειλικρινείς.

«Αφού δεν κατάφερα να κάνω εξαγωγή του στυλ χωρίς τη γραβάτα στην Ευρώπη, κατάφερα να εξάγω αυτό το στυλ στην Κίνα», είπε χαριτολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κινέζο ομόλογό του για την συμπαράσταση της χώρας του στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης. «Είμαστε μεγάλη χώρα στις εξαγωγές αλλά κάνουμε και εισαγωγές, αρκεί τα προϊόντα να είναι ποιοτικά», απάντησε ο Λι Κεκιάνγκ, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στη χώρα μας.


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας και Ελλάδας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών υποστήριξε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές, ότι η  Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και πρόσθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι. «Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα», υπογράμμισε.


Η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Στη δική του ομιλία ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς, και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. «Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη», είπε.