4 Ιούλιος 2016, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2016, 14:25

Μεγάλος αυτοκινητόδρομος στην περιοχή του Πόντου γίνεται πραγματικότητα (φωτο, βίντεο)

  • Μεγάλος αυτοκινητόδρομος στην περιοχή του Πόντου γίνεται πραγματικότητα (φωτο, βίντεο)

Ένα προαιώνιο όνειρο ήταν η οδική σύνδεση του Πόντου με τη Μεσόγειο. Οι Οθωμανοί σουλτάνοι Αμπντούλ Αζίζ και Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ είχαν αναθέσει σε Γάλλους μηχανικούς τη χάραξη του δρόμου που θα συνέδεε τα Κοτύωρα με τα Άδανα και τις ακτές της Μεσογείου.

Τελικά, ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν που κάνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, αφού προσωπικά ως πρωθυπουργός και τώρα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβλέπει την κατασκευή του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το 2017.

Ο οδικός άξονας είναι αυτοκινητόδρομος κλειστού τύπου, με ανεξάρτητες λωρίδες κυκλοφορίας. Αρχίζει από τα Κοτύωρα (Ορντού) και καταλήγει στα Άδανα, αφού προηγουμένως έχει διέλθει από τη Σεβάστεια, την Καισάρεια και το Μαράς.

Ο αυτοκινητόδρομος, μήκους 600 χλμ, έχει 25 σήραγγες και πολλές χαραδρογέφυρες, και αναμένεται να κοστίσει 500 εκατ. λίρες Τουρκίας (155,41 εκατ. ευρώ).

Το δυσκολότερο μέρος της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου είναι αυτό της διέλευσης από τα Ποντικά όρη.

Ο δήμαρχος της πόλης των Κοτυώρων, Ενβέρ Γιλμάζ, διένειμε φωτογραφικό υλικό από το έργο που είναι σε εξέλιξη στον ομώνυμο νομό και δήλωσε ότι το έργο αυτό, μετά τη λειτουργία του τοπικού αεροδρομίου, σπάει την απομόνωση και διευκολύνει πλέον την πρόσβαση στην πόλη και το νομό από άλλες περιοχές της Τουρκίας.

Gallery