4 Ιούλιος 2016, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούλιος 2016, 15:16

Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο «αρχιτέκτονας» του Brexit

  • Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο «αρχιτέκτονας» του Brexit
    Ο πρώην, πλέον, αρχηγός του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/ Patrick Seeger)

Μετά από τη βόμβα του Brexit, την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, ακόμα μία βόμβα έπεσε στη Βρετανία, εκείνη της παραίτησης του Νάιτζελ Φάρατζ από την ηγεσία του UKIP.

Εξηγώντας γιατί παραιτείται, τόνισε πως πραγματοποίησε τη φιλοδοξία του να κερδίσει το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα, με το οποίο αποφασίστηκε η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα θέλει να ζήσει.

«Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος είπα ότι θέλω πίσω την χώρα μου.. τώρα θέλω πίσω τη ζωή μου», δήλωσε ο Φάρατζ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Εξάλλου, συνέχισε, «ουδέποτε ήμουν και ουδέποτε θέλησα να είμαι πολιτικός καριέρας. Ο στόχος μου στην πολιτική ήταν να βγάλω τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτός είναι και ο λόγος που «αισθάνομαι πως είναι σωστό να παραμερίσω από τη θέση του αρχηγού του UKIP».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει παραιτηθεί και στο παρελθόν από ηγέτης του UKIP, όταν μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2015 δεν εξελέγη βουλευτής. Παρόλα αυτά άλλαξε γνώμη και επέστρεψε στο τιμόνι του κόμματος. Όπως είπε αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά. Παράλληλα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις Βρυξέλλες «σαν γεράκι» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επανέλαβε την άποψή του ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να είχε υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, αλλά αρνήθηκε να εκφράσει την υποστήριξή του για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο μεταξύ των Αντρέα Λίντσομ, Μάικλ Γκόουβ ή Λάιαμ Φοξ.

Το σημερινό φαβορί, η Τερέζα Μέι, είχε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.