2 Ιούλιος 2016, 22:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2016, 22:21

Κάλεσμα του μουεζίνη σε προσευχή μέσα από την Αγια-Σοφιά

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάγνωση του κορανίου μέσα στην Αγια-Σοφιά στη διάρκεια του ραμαζανιού, οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια μεταδίδοντας ζωντανά, το Σάββατο, το κάλεσμα σε προσευχή του μουεζίνη, μέσα από την Αγια-Σοφιά. Πρόκειται για μια επιλογή που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέχρι τώρα το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγια-Σοφιάς και όχι στο εσωτερικό της. 

Είναι, όπως αναφέρθηκε, η πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια που συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα εξέφρασε έντονη ανησυχία και κάλεσε για μια ακόμη φορά την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

»Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγια-Σοφιάς που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό», δήλωσε ο Ευστράτιος Ευθυμίου.

Κάλεσε τέλος την Τουρκία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. «Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη», κατέληξε.