2 Ιούλιος 2016, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2016, 19:05

«Πορεία για την Ευρώπη» στο Λονδίνο (φωτο)

  • «Πορεία για την Ευρώπη» στο Λονδίνο (φωτο)
    Με ευρωπαϊκές σημαίες, φουσκωτές καρδιές και παραφρασμένα τραγούδια όπως το «Hey Jude» των Beatles που έγινε «Hey EU», οι Λονδρέζοι διαδήλωσαν την άρνησή τους στο Brexit (φωτ.: EPA / Sean Dempsey)
  • «Πορεία για την Ευρώπη» στο Λονδίνο (φωτο)
  • «Πορεία για την Ευρώπη» στο Λονδίνο (φωτο)
  • «Πορεία για την Ευρώπη» στο Λονδίνο (φωτο)

Με ευρωπαϊκές σημαίες και πικέτες που έγραφαν «Bremain» ή «Αγαπάμε την Ευρώπη», χιλιάδες διαδηλωτές –δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο αριθμός τους– κατέβηκαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, το Σάββατο 2 Ιουλίου, και κατευθύνθηκαν προς το βρετανικό Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Η «Πορεία για την Ευρώπη», όπως ονομάστηκε η κινητοποίηση οργανώθηκε κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πρωτοβουλία που αναλήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Βρετανία είναι ίσως η δήλωση της 33χρονης Λόρα Χόνικμπεργκ στο BBC η οποία υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα οδηγήσει σε αύξηση της βίας και των εγκλημάτων εθνοτικού μίσους. «Είμαι Εβραία και πιστεύω ότι η ενίσχυση του εθνικισμού και των εγκλημάτων εθνοτικού μίσους είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε.


(Φωτ.: EPA / Sean Dempsey)

Και ενώ η ΕΕ κάνει ό,τι μπορεί για να επισπεύσει την αποχώρηση της Βρετανίας και να πείσει ότι ουδένας λόγος ανησυχίας υπάρχει, η ίδια η Βρετανία φαίνεται ότι έχει μπει σε περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητάς μετά το 52% υπέρ του Brexit.

Έκκληση για ηρεμία από την Ελισάβετ
Από το κοινοβούλιο της Σκωτίας, όπου παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης της 5ης κοινοβουλευτικής περιόδου η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε μήνυμα-έκκληση για ηρεμία που είναι αναγκαία στην αντιμετώπιση των καταστάσεων σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, όπως τόνισε, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει ανοιχτά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Σκωτία είχε εξαρχής ταχθεί κατά του Brexit και μετά το δημοψήφισμα έχει αρχίσει προσπάθεια να παραμείνει εντός της ΕΕ.