1 Ιούλιος 2016, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2016, 16:48

Ρωσία και Τουρκία διαφωνούν ως το ποιος είναι ο τρομοκράτης στη Συρία

  • Ρωσία και Τουρκία διαφωνούν ως το ποιος είναι ο τρομοκράτης στη Συρία
    Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι (Φωτ.: EPA)

Τουρκία και Ρωσία πρέπει να συνεργαστούν για να δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από το τουρκικό F-16, στο πλαίσιο της 34ης Συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού των Χωρών Παρευξείνιας Συνεργασίας.

«Έχουμε διάσταση απόψεων με την Τουρκία για το ποιος είναι τρομοκράτης στη Συρία. Γι' αυτό είχαμε αποφασίσει τη σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα γραφεία των υπουργών. Οι εργασίες της ομάδας αυτής είχαν παγώσει για επτά μήνες. Σήμερα αποφασίσαμε να την ενεργοποιήσουμε και πάλι», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας «δρα στη Συρία, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας. Και η Τουρκία δρα από κοινού με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Θωρώ ότι οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας κυρίως σε στρατιωτικά θέματα, θα ενισχυθούν. Έχουμε διαφορά απόψεων με την Τουρκία, για το ποια είναι τρομοκρατική οργάνωση και ποια όχι στη Συρία. Με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αλ Νούσρα και ο ISIS είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Σήμερα υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση, σε σχέση με την συμφωνηθείσα εκεχειρία. Οι σύμμαχοί μας οι Αμερικανοί, αν και δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις, δεν μπορούν να απομακρύνουν ορισμένες ομάδες από την Αλ Νούσρα.

»Όσοι δεν θέλουν να πλήττονται από τα πυρά των αεροσκαφών της Ρωσίας και της Συρίας, πρέπει να απομακρύνονται από τις θέσεις που κατέχει η Αλ Νούσρα. Απλά είναι τα πράγματα. Οι Τούρκοι συνάδελφοί μας συμφώνησαν σ' αυτό.»


Κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, το πρώτο σε πόλεις της ανατολικής Γκούτα από το 2012 (φωτ.: EPA)

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Αύγουστο στο Σότσι, μετέδωσε παράλληλα το Ίντερφαξ.