1 Ιούλιος 2016, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2016, 13:30

Πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν το φθινόπωρο

  • Πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν το φθινόπωρο
    Στιγμιότυπο από τότε που οι σχέσεις τους ήταν ακόμα καλές (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Βήματα προσέγγισης κάνουν σχεδόν καθημερινά Μόσχα και Άγκυρα, μετά από την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Την άρση των περιορισμών που είχε επιβάλλει η Ρωσία στον τουρισμό προς την Τουρκία, ακολούθησε η υπογραφή διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο αίρεται η απαγόρευση στην πώληση τουριστικών πακέτων στη γειτονική χώρα και επαναλαμβάνονται οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Ήδη το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο τον Σεπτέμβριο στην Κίνα.

«Φαίνεται τώρα ότι θα έχουμε τουλάχιστον ένα μήνα εντατικών επαφών (με την Τουρκία για την αποκατάσταση των σχέσεων)», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν σήμερα στο Σότσι (νότια Ρωσία) για πρώτη φορά μετά την επανάληψη των επαφών ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ευκαιρία να συζητηθούν οι σχέσεις μετά από το μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία και την τηλεφωνική επικοινωνία τους», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Τσαβούσογλου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η επαφή θα δώσει τον σωστό τόνο για την εξομάλυνση των σχέσεων μας», πρόσθεσε.