30 Ιούνιος 2016, 23:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2016, 00:07

Βίαια επεισόδια κατά Ελλήνων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χειμάρρας

Νέα  ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας προκαλούν τα βίαια επεισόδια σε βάρος Ελλήνων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χειμάρρας, την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Οι Έλληνες της Χειμάρρας είχαν προσέλθει στη συνεδρίαση να παραπονεθούν για τις καταπατήσεις των περιουσιών τους, με πρόσχημα, όπως λένε, την τουριστική ανάπλαση της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης που αφορούσε στο σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης και ενώ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου άκουγαν τα επιχειρήματα των δημοτών, εμφανίσθηκαν από το πουθενά άγνωστα άτομα και επιτέθηκαν στους πολίτες και τα μέλη του ΔΣ μετατρέποντας την αίθουσα σε πεδίο μάχης.

Άμεση ήταν η αντίδραση των μειονοτικών οργανώσεων και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που με ανακοίνωσή του καλεί την αλβανική κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της», και να διασφαλίσει την προστασία όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Στα εν λόγω δικαιώματα, τονίζει το ΥΠΕΞ, περιλαμβάνεται «ασφαλώς» και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», καταγγέλλει με τη σειρά της, την «προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας προς τους κατοίκους της Χειμάρρας», υπογραμμίζοντας πως «ηθικοί αυτουργοί αυτών των εντάσεων είναι η κυβέρνηση Ράμα και ο διορισμένος δήμαρχός της Γιώργος Γκόρος».