30 Ιούνιος 2016, 17:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2016, 18:07

Μνήμες Κωνσταντινούπολης στη ζωγραφική του παπα-Αναστάση – Έκθεση στη Θεσσαλονίκη

  • Μνήμες Κωνσταντινούπολης στη ζωγραφική του παπα-Αναστάση – Έκθεση στη Θεσσαλονίκη
  • Μνήμες Κωνσταντινούπολης στη ζωγραφική του παπα-Αναστάση – Έκθεση στη Θεσσαλονίκη
  • Μνήμες Κωνσταντινούπολης στη ζωγραφική του παπα-Αναστάση – Έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Κατάγεται από το Παντείχι της Κωνσταντινούπολης, το σημερινό Pendik στην ασιατική πλευρά της σύγχρονης μεγαλούπολης. Εκάρη μοναχός το 1977 στο Άγιον Όρος στη Μονή Κουτλουμουσίου, και από το 1982 εγκαταβιώνει στο Κελί Τίμιου Προδρόμου «Διονυσίου εκ Φουρνά» στις Καρυές. 

Ο λόγος για τον ιερομόναχο Αναστάσιο ο οποίος συνεχίζοντας την καλλιτεχνική παράδοση του ιστορικού κελιού έμαθε να ζωγραφίζει «για να απαλύνει τη ροή του χρόνου», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Χρησιμοποιώντας ναΐφ τεχνικές (πρόκειται για μια κατηγορία της Τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα), ο παπα-Αναστάσης κάνει ένα εικαστικό ταξίδι στα μνημεία και στις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Ένα δείγμα 70 έργων του αυτοδίδακτου ζωγράφου, που ανήκει στη συλλογή του για την Κωνσταντινούπολη, θα φιλοξενείται έως τις 17 Σεπτεμβρίου στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης. Η έκθεση «Κωνσταντινούπολη, Μνήμες και Βίωμα» εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 20:00.

Εκθέσεις του παπα-Αναστάση έχουν παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Βόλο, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Μόσχα, Ελσίνκι και Γρανάδα. Επίσης έχει εκδώσει λευκώματα, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το έργο του με τίτλο Όρθρος Βαθύς, το πώς η φθορά τη ζωή νικάται.

  • Οι φωτογραφίες των έργων του ιερομόναχου Αναστάσιου παραχωρήθηκαν από την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης.