30 Ιούνιος 2016, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2016, 20:52

Ουζμπέκος, Κιργίζιος και Ρώσος οι βομβιστές του Ατατούρκ

  • Ουζμπέκος, Κιργίζιος και Ρώσος οι βομβιστές του Ατατούρκ
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Στους 44 (συμπεριλαμβανομένων και των δραστών) ανήλθαν οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Από τα θύματα οι 19 δεν είναι Τούρκοι πολίτες. Όπως είπε στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης άλλα 94 άτομα.

Ο Τούρκος υπουργός «βλέπει» το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση, τονίζοντας ότι όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε αυτό.

Η Αστυνομία σε εφόδους που πραγματοποίησε σε 16 σπίτια σε φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε συνολικά 13 άτομα για συμμετοχή σε τζιχαντιστικούς πυρήνες. Εννέα ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για χρηματοδότηση, στρατολόγηση και υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα των καμικάζι, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι πρόκειται για έναν υπήκοο Ρωσίας, έναν υπήκοο Ουζμπεκιστάν και έναν υπήκοο Κιργιστάν. Το πρακτορείο ειδήσεων Doğan μετέδωσε ότι ένας από τους δράστες είναι ο Τσετσένος Οσμάν Βαντίμοφ, ο οποίος είχε ρωσική ιθαγένεια και είχε έλθει στην Τουρκία από το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.