1 Ιούλιος 2016, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούλιος 2016, 01:22

Γ. Ζαχαριάδης: Ο Πόντιος δρομέας τρέχει για να ευχαριστήσει την Παναγία

  • Γ. Ζαχαριάδης: Ο Πόντιος δρομέας τρέχει για να ευχαριστήσει την Παναγία
    (Φωτ.: Από το αρχείο του Γ. Ζαχαριάδη)

Θα τρέξει 171 χιλιόμετρα για να ευχαριστήσει την Παναγία, που τον βοήθησε να πραγματοποιήσει το προσκυνηματικό του ταξίδι από την Παναγία Σουμελά της Βέροιας στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, πέρυσι το καλοκαίρι. Ο λόγος για τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιώργο Ζαχαριάδη, γνωστό και ως «Τεμόν ΑΕΚ», από την Πτολεμαΐδα, που με τη βοήθεια της πίστης του, όπως λέει ο ίδιος, κατάφερε το ακατόρθωτο.

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης ξεκίνησε με τα πόδια από την Πτολεμαΐδα στις 6 Ιουλίου του 2015 και μετά από 25 ημέρες, διανύοντας 1.880 χλμ, έφτασε στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Φέτος, έναν χρόνο μετά, ο υπερμαραθωνοδρόμος νιώθει ένα άλλο χρέος απέναντι στην Παναγία. Να της πει με τον δικό του τρόπο ευχαριστώ. «Θα το κάνω για να ευχαριστήσω την Παναγία γιατί με βοήθησε πέρυσι να κάνω αυτή τη διαδρομή», δήλωσε στο pontos-news.gr, έτοιμος να κάνει αυτή τη διαδρομή μέσα σε περίπου 20 ώρες, ξεκινώντας την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 17:00, από την Παναγία Σουμελά Βέροιας. 

Σκοπός του είναι να φτάσει στον Εσπερινό που θα γίνει στη μονή της Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του παρεκκλησίου της Αγίας Κυριακής.


Η μονή της Παναγίας Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών (φωτογραφία από το αρχείο του Γ. Πουλαντζακλή)

«Συναισθηματικά δεμένος» με τις μονές δηλώνει ο Γιώργος Ζαχαριάδης, αφού η Παναγία Σουμελά είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού και η Παναγία Γουμερά βρίσκεται στην περιοχή απ’ όπου κατάγεται, την Αργυρούπολη του Πόντου.

Στην Παναγία Γουμερά επί δέκα συναπτά χρόνια ο Γιώργος Πουλαντζακλής πραγματοποιεί συναυλίες με τίτλο «Εις δόξαν Εκείνης».

«Τέτοιες κινήσεις, συμβολικές, είναι πολύ σημαντικές. Είναι μια κατάθεση ψυχής», λέει ο Πόντιος μουσικός για τον Γιώργο Ζαχαριάδη, λίγες ημέρες πριν συναντηθεί μαζί του στη μονή, για τη μεγάλη επετειακή συναυλία αλλά και την επετειακή ημέρα του δρομέα.


«Εις δόξαν Εκείνης» το 2013 (φωτογραφία από το αρχείο του Γ. Πουλαντζακλή)

«Αν και η Παναγία Γουμερά δεν έχει τη φήμη της Παναγίας Σουμελά εδώ στην Ελλάδα, ήταν από τα μοναστήρια που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πόντο. Σε αυτήν τη θέση, με διάφορες δράσεις, προσπαθούμε να φέρουμε τη μονή της Γουμερά στον ελλαδικό χώρο», σημειώνει μιλώντας στο pontos-news.gr ο Γιώργος Πουλαντζακλής.

Παναγία Σουμελά και Παναγία Γουμερά, δύο μοναστήρια, το καθένα με τη δική του ιστορία, που βοηθούσε το ένα το άλλο.

Η μοναχή Ευθυμία από την Παναγία Γουμερά μοιράστηκε τις δικές της σκέψεις με το pontos-news.gr: «Έχει μεγάλη πίστη ο άνθρωπος [ο Γ. Ζαχαριάδης] για την Παναγία […]. Ενώνει, με το δρόμο που θα κάνει, πάλι τα δύο ποντιακής καταγωγής μοναστήρια, την Παναγία Σουμελά και την Παναγία Γουμερά».


Ο Γ. Ζαχαριάδης βραβεύεται από τους «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Παναγία με τίτλο «Εις δόξαν Εκείνης» (αρχείο Γ. Ζαχαριάδη)

Ο δρομέας μέσα από το pontos-news.gr ευχαριστεί τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο για την καθοριστική συμβολή του στο προσκύνημα: «Είναι ο μόνος που χωρίς δισταγμό βρέθηκε κοντά μου και βοήθησε με τον τρόπο του κι ευλόγησε τη διαδρομή. Ο μόνος Έλληνας».

Συνοδεία δύο ατόμων ο «τεμόν ΑΕΚ» θα περάσει από: Καστανιά, Μακροχώρι Ημαθίας, Αλεξάνδρεια, Λουδία, Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Άγιο Πέτρο, Ευρωπό, Αξιούπολη, Πολύκαστρο, Χωρύγι, Χέρσο, Καλίνδρια, Δροσάτο, Αμάραντα, Καστανούσα και Πλατανάκια, για να φτάσει στη Μακρυνίτσα, στην ιερά μονή της Παναγίας Γουμερά.

«Εις μνήμην των προγόνων και εις δόξαν Εκείνης, λίγα χιλιόμετρα αφιερωμένα με αγάπη», λέει ο δρομέας λίγο πριν από το νέο του εγχείρημα.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης