30 Ιούνιος 2016, 11:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2016, 11:28

Καταδίκη Πατριάρχη για τη βία «εν ονόματι μιας νοσηρής θρησκευτικότητας»

  • Καταδίκη Πατριάρχη για τη βία «εν ονόματι μιας νοσηρής θρησκευτικότητας»
    (Φωτ.: Flickr / Gerasimos Bekes)

Μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας, αναφερόμενος στο μαρτύριο και στους διωγμούς χριστιανών στη Μέση Ανατολή αλλά και στην καταστροφή πολιτιστικών θησαυρών, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη Βέροια, από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Μιλώντας στους πιστούς, και με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, τόνισε ότι «η βία δεν λύνει προβλήματα, τα περιπλέκει και τα πολλαπλασιάζει».

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος μας της Κρήτης, προχθές ακόμη, ομοφώνως καταδίκασε τη βία και την τρομοκρατία, τις απαγωγές και τις εκτελέσεις και μάλιστα εν ονόματι της θρησκείας, εν ονόματι μιας νοσηρής θρησκευτικότητας», σημείωσε ο Πατριάρχης.

Το απόγευμα της Τετάρτης με κάθε επισημότητα τελέστηκε πανηγυρικός πατριαρχικός Εσπερινός στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, και με αυτό τον τρόπο έπεσε η αυλαία των φετινών «Παυλείων». Στο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε ότι η ορθοδοξία ουδέποτε κήρυξε την έχθρα εναντίον κάθε μη χριστιανικού πράγματος, ουδέποτε αναπαύθηκε στη μισαλλοδοξία και στο φανατισμό, και ουδέποτε έκανε διώξεις στους αντιφρονούντες.


(Φωτ.: Flickr / Gerasimos Bekes)

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στη Βέροια, της εκκλησίας της οποίας είναι θεμελιωτής, και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό των «Παυλείων» αναφερόμενος ειδικότερα στη φετινή διοργάνωση κατά την οποία το συνέδριο συνδέθηκε με τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους με αφορμή τα 2.400 χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη.

«Αναδεικνύει τον στενό σύνδεσμο του χριστιανισμού με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τον προχριστιανικό ελληνισμό», είπε εξηγώντας ότι αυτή η σχέση συνέχειας συνέτεινε στη δημιουργία και προβολή στην ανθρωπότητα ενός γοητευτικού κράματος ελληνοχριστιανικού πολιτισμού που συνέχεια του είναι ο «μοναδικός και ανεπανάληπτος βυζαντινός πολιτισμός, του οποίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας είναι ο φυσικός και διαχρονικός φορέας και εκφραστής».