30 Ιούνιος 2016, 00:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιούνιος 2016, 08:40

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα

  • Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα
    Στιγμιότυπο από την κηδεία ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης. Σε καθεστώς σοκ παραμένει η Τουρκία, όπως και ολόκληρος ο κόσμος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ατατούρκ (φωτ.: EPA / Deniz Toprak)

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση και τις διωκτικές αρχές για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Tο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης περιλαμβανόταν στην λίστα με τους πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών, όπως αποκάλυψε το CNN Turk.

To σχετικό υπόμνημα των μυστικών υπηρεσιών εστάλη στην τουρκική κυβέρνηση πριν από 20 ημέρες. 

Στο μεταξύ και η CIA βλέπει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πίσω από την αιματηρή επίθεση. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει τη σφραγίδα της «αχρειότητας» του Ισλαμικού Κράτους.

Και συνέχισε με την εξής επισήμανση: «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αν όχι σε όλες το ΙΚ δεν έχει αναλάβει ποτέ την ευθύνη των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στην Τουρκία. Οι τζιχαντιστές διαπράττουν αυτές τις επιθέσεις για να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, ένα κράτος-εταίρο μας, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να αποξενώσουν κάποιους εντός της χώρας αυτής που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν υποστήριξη.

Το φονικό χτύπημα, που εκτελέστηκε όπως όλα δείχνουν βάσει καλά οργανωμένου σχεδίου, είχε ως αποτέλεσμα 41 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 239 να τραυματιστούν. Δεκατρείς από τους νεκρούς είναι αλλοδαποί. Πρόκειται για πέντε υπηκόους Σαουδικής Αραβίας, έναν Τυνήσιο, έναν Ουζμπέκο, δύο Ιρακινούς, έναν Ιορδανό, έναν Ουκρανό, έναν Ιρανό και έναν Τουρκμένο.