29 Ιούνιος 2016, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2016, 12:24

Τρεις νέες αιτήσεις από την Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές

  • Τρεις νέες αιτήσεις από την Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές

Νέα αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τριών συνδεδεμένων εταιρειών υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης στο Πρωτοδικείο η διοίκηση του Ομίλου Μαρινόπουλος, τη στιγμή που η αγορά κρατάει την ανάσα της φοβούμενη το ντόμινο των λουκέτων που μπορεί να φέρει ένα ενδεχόμενο κραχ της εταιρείας. Πρόκειται για την «Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ», η οποία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου.

Διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου. Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητά δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ.

Επίσης η αίτηση αφορά την «Express m ΑΕ», εταιρεία στην οποία ανήκουν 159 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Τέλος, περιλαμβάνεται και η «Ξυνός ΑΕ», στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο. Την εταιρεία είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις της φτάνουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας από τους πιστωτές.

Το ενδεχόμενο πάντως πτώχευσης της εταιρείας προκαλεί τρόμο στην αγορά. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας το θέμα υποστήριξε ότι πιθανή κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» θα στείλει σε «αχαρτογράφητα νερά» ολόκληρη την αγορά. Τονίζει επίσης ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διασφάλιση των 12.500 εργαζομένων και η αποπληρωμή χιλιάδων μικρών προμηθευτών της εταιρείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που επικαλέστηκε ο Β. Κορκίδης για να περιγράψει την εικόνα στην αγορά, από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 ιδιωτικές επιχειρήσεις και μαζί 842.670 θέσεις εργασίας.