29 Ιούνιος 2016, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2016, 17:04

Επιστρέφουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία – Άρση κυρώσεων από τον Πούτιν

  • Επιστρέφουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Τουρκία – Άρση κυρώσεων από τον Πούτιν
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διπλωματικών τους σχέσεων έκαναν η Ρωσία και η Τουρκία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, την πρώτη από τον Νοέμβριο οπότε και ξέσπασε η κρίση με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Η επιστολή Ερντογάν, με την οποία ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του Su-24, θεωρείται ότι δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει ότι μετά τη συνομιλία ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξομάλυνσης και των εμπορικών και των οικονομικών σχέσεων.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε και η τουρκική Προεδρία. Από την Άγκυρα ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συναντηθούν σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Τούρκος αξιωματούχος, πάντως, ανέφερε ότι η συνάντηση αναμένεται να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου των G20 που θα γίνει στην Κίνα.