29 Ιούνιος 2016, 15:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2016, 15:08

Λυπούμαστε αλλά αντίο, λένε οι «27» στη Βρετανία

  • Λυπούμαστε αλλά αντίο, λένε οι «27» στη Βρετανία
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Τη βαθιά λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών, εκφράζει η κοινή δήλωση κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κείμενο είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και ισορροπημένο ώστε να μην προκαλεί αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον αναφέρεται πως υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η έξοδος της χώρας μεθοδευμένα, ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (το οποίο προσφέρει τη νομική βάση για την αποχώρηση) πρέπει να ενεργοποιηθεί κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό, για να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία διαπραγμάτευση με την Βρετανία μέχρι να υποβάλλει αίτημα αποχώρησής της, και εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στενός εταίρος της Ένωσης.

Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται η κρίση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και οι σκέψεις για αλλαγή της συνταγής λιτότητας.

«Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο» επισημαίνεται στο κείμενο, και προστίθεται: «Ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».