29 Ιούνιος 2016, 13:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2016, 14:23

Τουρκικό «όχι» για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

  • Τουρκικό «όχι» για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο
    Στιγμιότυπο από την πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο του 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Ψυχρολουσία για τους Πόντιους που σχεδίαζαν προσκυνηματικό ταξίδι στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και απογοήτευση για τον ορθόδοξο ελληνισμό. Φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Τραπεζούντα δεν θα τελεστεί πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δεν έδωσε την απαιτούμενη άδεια, επικαλούμενο εργασίες αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως είχε γράψει το pontos-news.gr, ήδη από τον Απρίλιο ήταν αβέβαιη η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς δεν μπορούσε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών. Ωστόσο όλοι ήλπιζαν ότι για τουλάχιστον δύο ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έδιναν το πράσινο φως στους προσκυνητές. Ιδιαίτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η τοπική τουριστική βιομηχανία, που εν πολλοίς στηρίζεται στις εκδρομές που διοργανώνονται στην Παναγία Σουμελά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βέροια για τα φετινά «Παύλεια», εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, και παράλληλα τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει η Θεία Λειτουργία.

Ωστόσο, ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων IHLAS αναφέρει ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ενημέρωσε το Φανάρι όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στήριξης των βράχων, αλλά και ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης της μονής, οι οποίες και «θα γίνει προσπάθεια» να περατωθούν μέχρι το τέλος του έτους.