29 Ιούνιος 2016, 01:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούνιος 2016, 09:40

Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης (φωτο, βίντεο)

  • Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης (φωτο, βίντεο)
    Χάος και πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ αμέσως μετά τα τυφλά χτυπήματα (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
  • Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης (φωτο, βίντεο)
  • Τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης (φωτο, βίντεο)

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, ότι ο τραγικός απολογισμός του τρομοκρατικού χτυπήματος στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι 32 νεκροί και 120 τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, και ότι στην επίθεση με όπλα και εκρηκτικά συμμετείχαν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτή τουλάχιστον είναι η ανακοίνωση που έκανε ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Φαίνεται ότι οι βομβιστές πυροδότησαν τα εκρηκτικά στην είσοδο του αεροδρομίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι πληροφορίες ωστόσο σε σχέση με το που ακριβώς σημειώθηκαν οι επιθέσεις παραμένουν συγκεχυμένες. Τα τουρκικά κανάλια έκαναν λόγο για τρεις εκρήξεις, μια στις αφίξεις, μια στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μια στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγ φέρεται, σύμφωνα με το Associated Press, να δήλωσε ότι ένας τρομοκράτης άνοιξε αρχικά πυρ με καλάσκινοφ στην είσοδο των διεθνών αναχωρήσεων του αεροδρομίου και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε επίσης πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε την επίθεση, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα. Οι υποψίες στρέφονται είτε προς τους τζιχαντιστές του Ιλσαμικού Κράτους είτε σε οργανώσεις που συνδέονται με το PKK.

Όλες οι αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο έχουν ανασταλεί. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις που είχαν προορισμό το Ατατούρκ άλλες τροποποιήθηκαν και τα αεροσκάφη κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια ενώ άλλες προσγειώθηκαν στο Ατατούρκ, μέχρι τουλάχιστον λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε αμέσως μετά την επίθεση απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.


(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του, στα ελληνικά και στα αγγλικά, στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία», αναφέρεται.

Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις μια ημέρα μετά τη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε στις 27 Ιουνίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη νοτιοανατολική Τουρκία, λόγω του αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σημειώνουμε ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ  είναι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο. Πέρσι κατέγραψε μεγαλύτερη κίνηση και από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού μέσω αυτού διακινήθηκαν 61 εκατ. ταξιδιώτες.