28 Ιούνιος 2016, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 18:20

Η ποντιακή διάλεκτος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τι λέει στο pontos-news.gr ο Αντώνης Παυλίδης

  • Η ποντιακή διάλεκτος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τι λέει στο pontos-news.gr ο Αντώνης Παυλίδης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Την ίδρυση σχολείου διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την ποντιακή διάλεκτο, καθώς και τη δημιουργία έδρας «Μελετών της καθ' ημάς Ανατολής» σε θεματικές ενότητες κοινού ενδιαφέροντος, προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογραφεί, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Η τελετή υπογραφής, από τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη και τον πρόεδρο των Ποντίων εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη, θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στην αίθουσα της Συγκλήτου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπεται ακόμα η ανάθεση εκδόσεων και λευκωμάτων σχετικά με τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία του Πόντου στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου. Επίσης θα προωθηθεί η συνδιοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων και εκθέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Συλλόγου Ποντίων Φίλων και Φοιτητών.

«Πρόκειται για μια συνεργασία που θα προσφέρει τρομακτική στήριξη στον ποντιακό ελληνισμό και θέλει τρομερή δουλειά από όλους μας για να υλοποιηθεί. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε διάφορες συσκέψεις με τα εντεταλμένα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας άτομα και θα προχωρούμε βήμα-βήμα. Δεν πρόκειται για κούφια λόγια, αφού βούληση και των δύο πλευρών είναι το έργο να υλοποιηθεί. Δεν μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή πότε θα ξεκινήσει κάποιος από τους τομείς της συνεργασίας, αφού δεν μπήκαμε σε τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης.

«Εύκολη είναι η ίδρυση σχολείου διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου και μπορεί να γίνει άμεσα, αφού διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία. Τόσο εγώ όσο και πολλά μέλη μας είναι διατεθειμένα να διδάξουν.

»Στόχος μας είναι εκεί που πάει να σβήσει η ποντιακή διάλεκτος, να πάρει φωτιά και να εκτοξευτεί στον ουρανό», συμπλήρωσε ο Αντώνης Παυλίδης.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι τον περασμένο χειμώνα, μετά από επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστας Ανθόπουλος, με στελέχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη συνέχεια ο Αντώνης Παυλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου για το ζήτημα και κοντά στο Πάσχα οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, όπου συζήτησαν λεπτομέρειες για την επίτευξη της συνεργασίας.

Η πρώτη κοινή δράση των δύο πλευρών αναμένεται, εκτός απροόπτου, μέσα στο καλοκαίρι, με την πραγματοποίηση στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του 4ου σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την ποντιακή διάλεκτο. Τα εν λόγω σεμινάρια διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης