28 Ιούνιος 2016, 19:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 18:39

Ο Κλήδονας από τους Ποντίους της Σύρου

  • Ο Κλήδονας από τους Ποντίους της Σύρου
  • Ο Κλήδονας από τους Ποντίους της Σύρου
  • Ο Κλήδονας από τους Ποντίους της Σύρου

Θεατροποιημένο παρουσίασε το έθιμο του Κλήδονα ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Αφηγήτρια ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου Ράνια Πανταζίδου, η οποία εξιστόρησε το πώς τιμούσαν το έθιμο του Κλήδονα οι Πόντιοι σε διάφορες περιοχές της αλησμόνητης πατρίδας κατά το μήνα Ιούνιο.

Επί σκηνής, τα μέλη του συλλόγου αναπαριστούσαν στιγμές του εθίμου με τις παραλλαγές του από τη Ματσούκα, την Τραπεζούντα, την Ινέπολη, τη Σαμψούντα, τα Κατύωρα, αλλά και τα μεσόγεια της περιοχής του Πόντου. Στη συνέχεια, μια αντιπροσωπευτική ομάδα από το παιδικό, εφηβικό και νεανικό χορευτικό τμήμα , υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη, χόρεψε τους χορούς ομάλ’ Κερασούντας, αρματσούκ και κότσαρι.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Σολάρι, χοροδιδάσκαλου του Παραδοσιακού Εργαστηρίου Αίαντα Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», ενώ συμμετείχαν και ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου «Η Ρούμελη», το ΚΑΠΗ της Άνω Σύρου καθώς και ομάδα ξεναγών της Άνω Σύρου.

  • Φωτογραφίες: Ουρανία Πανταζίδου.